GroenLinks: 'Bredere coalitie was beter geweest'

JOURE - GroenLinks fractievoorzitter Matthijs Sikkes betreurt het feit dat er een nieuw college wordt gevormd met twee partijen (FNP en CDA). ,,In onze ogen was een bredere coalitie, met meer draagvlak onder de bevolking, beter geweest. Een coalitie waar bijvoorbeeld ook de PvdA bij was aangeschoven.”

Dat is niet het geval, nu FNP en CDA besloten hebben hun gezamenlijke kleine meerderheid direct om te zetten in een coalitie. Sikkes: ,,Dat heeft ons wel verbaasd, omdat zowel CDA als FNP direct na de verkiezingen de voorkeur uit heeft gesproken voor een bredere samenwerking”. GroenLinks heeft zich direct bescheiden opgesteld. Dat past ook bij de ene zetel die zij veroverde. ,,We zijn wel tevreden met onze plek in de raad, voor ons een winst van één zetel. Nu kunnen we ons geluid laten horen. Wij willen bijvoorbeeld dat de veranderingen rond de zorg niet hard aankomen bij de mensen met een kleine portemonnee en zullen ons daar sterk voor maken”.

Gemeentenaam

Over de door FNP en CDA aangekondigde naam is Sikkes genuanceerd. ,,Uit de peiling blijkt een lichte voorkeur voor ‘De Friese Meren’ en daar zou GroenLinks dan ook in mee zijn gegaan. De ondernemers hebben ook duidelijk aangegeven dat dat in hun ogen voor de economie beter is. En deze naam kost 400.000 euro minder dan weer een nieuwe naam.” De FNP beweert dat een meerderheid van de bevolking voor een Friese naam is, maar dat is, aldus Sikkes,  'natuurlijk gewoon manipuleren van de cijfers. ' Dat het CDA hier zonder verdere discussie in de raad een grote draai heeft gemaakt vindt Sikkes op zijn minst opmerkelijk. ,,Als dat een voorbode is van hoe de komende tijd beslissingen worden genomen dan kunnen we onze borst natmaken”.