Pluim voor vruchtbaarheidszorg Antonius Ziekenhuis

SNEEK - De afdeling Gynaecologie van het Antonius Ziekenhuis Sneek heeft maandag de Pluim 2013 – 2014 ontvangen van de Monitor Fertiliteitszorg van patiëntenvereniging Freya.

De Pluim wordt uitgereikt aan klinieken die fertiliteitszorg aanbieden die voldoen aan een aantal kwaliteitscriteria van Freya. Van de 92 Nederlandse klinieken die fertiliteitsbehandelingen aanbieden, verschaften 86 de benodigde informatie. 42 van hen, waaronder dus het Antonius Ziekenhuis, hebben de Pluim toegekend gekregen. Het Antonius Ziekenhuis heeft vestigingen in Sneek en in Emmeloord. ,,Voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen betekent deze pluim dat ze ervan verzekerd kunnen zijn dat we volgens de criteria van de patiëntenvereniging werken. Het fertiliteitsteam, bestaande uit gynaecologen en twee zeer ervaren fertiliteitsverpleegkundigen, is trots op het behalen van deze pluim. Het is een bevestiging van de inspanningen die geleverd worden om te komen tot hoog kwalitatieve zorg, met persoonlijke aandacht en tijd voor de patiënt en haar partner”, aldus Monic Wortelboer, gynaecoloog. ,,Met het opleiden van een Physisian Assistent willen we dit nog een extra impuls geven. In de toekomst kan de zorg aan fertiliteitspatiënten nog flexibeler en meer op maat geleverd worden.”

De Pluim

Freya heeft in overleg met verschillende betrokken beroepsorganisaties 15 Pluim-criteria opgesteld. In een aantal gevallen verschilt het gestelde criterium per type kliniek en speelt het behandelaanbod een rol. Zo worden er andere criteria gesteld aan IVF klinieken dan aan algemene ziekenhuizen die fertiliteitszorg bieden. In de Monitor Fertiliteitszorg wordt de Pluim getoond bij de klinieken die voldoen aan de 5 must-haves-criteria en aan 8 overige criteria.

Freya en de Monitor Fertiliteitszorg

Freya is een vereniging met als doel belangenbehartiging voor en dienstverlening aan mensen met vruchtbaarheidsproblemen. De Monitor Fertiliteitszorg biedt een overzicht van de fertiliteitszorg zoals die in de Nederlandse ziekenhuizen is georganiseerd. Met de informatie in deze Monitor kan men een weloverwogen keuze maken voor het ziekenhuis dat aansluit op persoonlijke wensen. Op de Monitor is te zien of een kliniek voldoet aan de kwaliteitscriteria van Freya. De fertiliteitszorg wordt door deze Monitor transparanter en verbeterpunten worden zichtbaar.