Winterse wandeling in het Rysterbosk

Rijs - It Fryske Gea nodigt belangstellenden uit voor een winterse wandeling in het Rysterbosk op zondag 15 december. De excursie start om 10.00 uur en duurt ongeveer tot 12.00 uur. Opgave voor de excursie kan tot vrijdag 13 december 12.30 uur via www.itfryskegea.nl en het kantoor van It Fryske Gea, tel. (0512) 381448.

Het Rysterbosk is een gevarieerd loofbos met oude eiken en beuken die in de 17e eeuw is aangelegd. Het bos heeft statige lanen en met daarop liggende dwarslanen. Hoewel het er in deze tijd van het jaar stil lijkt, is er voor de oplettende luisteraar toch van alles te horen. Daarnaast staan in het bos verschillende holle bomen waarin vleermuizen hun plek vinden. Ook reeën en dassen voelen zich in dit bos thuis.

Rijke geschiedenis

Er is veel over de historie te vertellen van het Rysterbosk. In 1849 is er een steenkist gevonden die stamt uit de jonge steentijd. Dit geeft aan dat in de jonge steentijd hier al mensen hebben geleefd. De steenkist zelf is er niet meer, een plaquette geeft nu deze plaats aan. In het bos staat verder een vredestempeltje dat opgericht is in de tijd van Napoleon.