Deuren Johan Frisosluis Stavoren geplaatst

Stavoren - De deuren van de nieuwe Johan Frisosluis in Stavoren zijn dinsdag geplaatst. ,,Een belangrijke mijlpaal voor Fryslân en mooi op tijd voor het stormseizoen,’ aldus gedeputeerde Jannewietske de Vries van de provincie Fryslân die bij de plaatsing aanwezig was.

Met het plaatsen van de deuren is een belangrijke stap gezet op weg naar een betere bereikbaarheid van de Friese wateren via Stavoren. De nieuwe sluis is voor de zomer van 2014 klaar. Het plaatsen van de deuren zou eigenlijk in de namiddag gebeuren. Vanwege kans op slecht weer werden de werkzaamheden echter vervroegd. Ochtends werden de deuren in het benedenhoofd geplaatst. Aan het begin van de middag was het de beurt aan de deuren in het bovenhoofd. Het officiële startschot door kinderen van de basisschool ‘De Skutslús’ uit Stavoren dat voor later op de middag stond gepland, kon door het slechte weer helaas niet doorgaan. Desondanks was er veel publieke belangstelling voor het bereiken van deze belangrijke mijlpaal in de bouw van de nieuwe sluis.

Planning werkzaamheden

Om de watersporters tijdens het vaarseizoen niet te hinderen, wordt er tijdens het stormseizoen gewerkt. De bestaande Johan Frisosluis is daarom tot 1 april 2014 afgesloten voor vaarverkeer. Schepen die in deze periode vanaf het IJsselmeer Fryslân in willen varen, kunnen dat doen via de sluizen van Lemmer en Makkum. Voor kleine schepen wordt de oude sluis in Stavoren bediend.

Bijzondere sluis

De tweede Johan Frisosluis krijgt een bijzonder karakter: groen, open, milieuvriendelijk en energieneutraal. Door de nieuwe sluis behoren lange wachttijden en onveilige situaties in het hoogseizoen straks tot het verleden. Ballast Nedam bouwt de sluis in opdracht van de provincie Fryslân. De uitbreiding van de Johan Frisosluis is onderdeel van het Friese Merenproject.