Staarttjasker Elahuizen wint 3.639 euro met Molenprijs 2013

Elahuizen - De staarttjasker in Elahuizen grijpt met 6.330 stemmen naast de BankGiro Loterij Molenprijs 2013. Wel krijgt de eigenaar, familie De Vries, €3639.

Molen van Fakkert in Hoonhorst won de hoofdprijs van 90.000 euro met ruim 22% van de stemmen. Alle projecten die de hoofdprijs niet gewonnen hebben, krijgen het aantal stemmen voor hun project in euro’s uitgekeerd. Met een recordaantal van bijna 35.000 stemmers is de Molenprijs 2013, georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen, een succes.

De staarttjasker

De staarttjasker was met zes andere molenprojecten genomineerd voor de Molenprijs 2013. Familie de Vries, als eigenaar van een ecologische verbindingzone tussen de meren Fluessen en ’t Swin, wil deze molen bouwen om het gebied te ‘vernatten’. Om dit te realiseren is de hele maand september gewerkt om zoveel mogelijk publieksstemmen te krijgen. Met het nu gewonnen bedrag van 3.639 euro heeft de familie een eerste financiering om dit project alsnog te verwezenlijken.

Genomineerden

De andere deelnemers die door een jury waren geselecteerd, zijn de windmotor in Munnekeburen, Meelmolen De Herder in Medemblik, Strijkmolen B in Alkmaar, de Contramolen in Kinderdijk, molen Jacobus in Vessem en de winnaar Molen van Fakkert in Hoonhorst. In totaal hebben 34.724 mensen hun stem uitgebracht en keert vereniging De Hollandsche Molen in samenwerking met de BankGiro Loterij 116.977 euro aan prijzengeld uit.

BankGiro Loterij Molenprijs

De BankGiro Loterij Molenprijs bestaat sinds 2011 en wordt ieder jaar uitgereikt door vereniging De Hollandsche Molen en de BankGiro Loterij. Met de prijs willen deze organisaties laten zien dat molens een onmisbaar en belangrijk onderdeel zijn van het Nederlands cultureel erfgoed. De prijs stelt een molen in staat belangrijke aanpassingen of restauraties te verrichten. Het winnende project ontvangt dit jaar niet 50.000 euro maar 90.000 euro. De Hollandsche Molen heeft voor deze verhoging gekozen om zo het 90-jarig jubileum van de vereniging te vieren. Vorige winnaars waren Korenmolen De Regt in Nieuw-Lekkerland (2012) en Krijtmolen d’Admiraal in Amsterdam (2011).