Leerlingen Regenboog openen gemaal

WIJCKEL - Leerlingen van basisschool De Regenboog uit Wijckel en Aaltje Rispens, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân, openden donderdag het nieuwe gemaal De Graverijpolder in Gaasterlân-Sleat.

Mimespeler en stemkunstenaar Niek Boes was er bij om nog meer fleur aan de opening te geven. Het verouderde en technisch afgeschreven gemaal in De Graverijpolder tussen Wijckel en Sondel in Gaasterlân-Sleat is vervangen door een compleet nieuw gemaal. Het gemaal kenmerkt zich door de bijzondere vormgeving waarmee het is ingepast in de landelijke omgeving. Zo heeft het gemaal een groen sedumdak en twee grote glazen wanden. Hierdoor kijk je vanaf de sloot als het ware door het gemaal heen naar het verlengde van de sloot.
Visvriendelijk
Het nieuwe gemaal behoort tot de categorie middelgrote gemalen en bemaalt een gebied met een oppervlakte van 855 hectare in De Graverijpolder. Het gemaal beschikt over de twee grootste Hydrostalpompen die voor dit type gemaal leverbaar zijn. De pompen zijn visvriendelijk; vissen kunnen ze vrij passeren. Met de bouw was een bedrag van 1,6 miljoen euro gemoeid.