Tweede seizoen Repair Café Balk van start

Balk - Mijn Gaasterland start op vrijdagavond 25 oktober met het tweede seizoen Repair Café in ’t Haske in Balk.

Vanaf 19.00 uur staan diverse vaklieden klaar om kapotte spulletjes weer te repareren. Een broodrooster die het niet meer doet? Een jas met een losse knoop? Een kapotte stoel? De vrijwilligers van het Repair Café weten er raad mee. In Sociaal Cultureel Centrum ’t Haske aan het Haskeplein draait het ook dit winterseizoen weer elke laatste vrijdagavond van de maand om repareren en gezelligheid. Vanaf 19:00 uur worden vele reparaties vakkundig uitgevoerd door de vrijwilligers van het Repair Café. Zo zijn er tot 21:00 uur elektriciens, naaisters, een klokkenmaker en een meubelmaker aanwezig en helpen zij gratis bij alle mogelijke herstelwerkzaamheden. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Er wordt gewerkt aan stukgeraakte broodroosters, lampjes, föhns, kleding, speelgoed, servies... Alles wat het niet meer doet, is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café helpen en weten bijna altijd raad. ,,Vorige winter hebben we vijf heel geslaagde avonden gehad, met in totaal ruim 150 bezoekers. Maar dat mogen er best nog wat meer zijn”, vindt Theo van Bruggen van MijnGaasterland. Het Repair Café is in Balk, maar is bedoeld voor iedereen in Gaasterland. Het Repair Café brengt dorpsbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact. Theo van Bruggen: "Als je samen met een dorpsgenoot een stoel, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in het dorp. En je ontdekt hoeveel nuttige kennis en vaardigheden er in het dorp zijn."

Boekenruilbeurs

Ook dit winterseizoen zal diverse malen gelijktijdig met het Repair Café een boekenruilbeurs worden georganiseerd. Het eerste seizoen leverde dit veel positieve reacties op. Bezoekers kunnen hun boeken of een stapeltje van vijf tijdschriften inbrengen en weer nieuwe boeken mee naar huis nemen. Op deze manier krijgen je boeken een tweede leven. Liefhebbers kunnen het hart ophalen aan de meterslange tafels. Ook is er een tafel voor kinderboeken en strips. Het afgelopen jaar zijn vele boeken toegevoegd aan de Mijn Gaasterland verzameling, zoals romans, informatieve boeken, strips, kinderboeken en historische boeken.

Stichting Repair Café

Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie www.repaircafe.nl) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Balk. Mijn Gaasterland organiseert deze winter elke laatste vrijdag van de maand een Repair Café in Gaasterland organiseren. Altijd in ’t Haske van 19.00u tot 21.00u. Alleen niet in december.