Repair Café en boekenruilbeurs in Balk

Balk - Voor de tweede maal dit winterseizoen vindt vrijdagavond het Repair Café plaats in 't Haske in Balk. Vanaf 19.00 uur staan weer vele vaklieden klaar om kapotte spulletjes te repareren.

De vele reparaties worden vakkundig uitgevoerd door de vrijwilligers van het Repair Café. Zo zijn er tot 21:00 uur elektriciens, naaisters, een klokkenmaker en een meubelmaker aanwezig en helpen zij gratis bij alle mogelijke herstelwerkzaamheden. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Er wordt gewerkt aan stukgeraakte broodroosters, lampjes, föhns, kleding, speelgoed, servies, klokken... Alles wat het niet meer doet, is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De vaklui in het Repair Café helpen en weten bijna altijd raad. ,,Afgelopen seizoen en ook tijdens de eerste avond van dit winterseizoen hebben we vele bezoekers mogen verwelkomen en diverse apparaten successvol kunnen repareren. De avonden spreken een breed publiek aan. En omdat er tegelijktijd ook een boekenruilbeurs georganiseerd wordt, is er voor ieder wat wils”, bevestigt Theo van Bruggen van Mijn Gaasterland. Het Repair Café is in Balk, maar is bedoeld voor iedereen in Gaasterland. Het Repair Café brengt dorpsbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact. Theo van Bruggen: ,,Als je samen met een dorpsgenoot een stoel, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten in het dorp. En je ontdekt hoeveel nuttige kennis en vaardigheden er in het dorp zijn."

Boekenruilbeurs

Tegelijk met het Repair Café wordt in ’t Haske ook een boekenruilbeurs worden gorganiseerd. Tijdens het eerste seizoen leverde dit veel positieve reacties op. Er zijn onder andere romans, informatieve boeken, strips, kinderboeken en historische boeken ingebracht. Door boeken te ruilen, krijgen ze een tweede leven. Liefhebbers kunnen het hart ophalen aan de meterslange tafels. Ook is er een tafel voor kinderboeken en strips.

Stichting Repair Café

Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie www.repaircafe.nl) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Balk. Mijn Gaasterland organiseert deze winter elke laatste vrijdag van de maand een Repair Café in Gaasterland organiseren. Altijd in ’t Haske van 19.00 uur tot 21.00 uur. Alleen niet in december.