Leeuwarden is Culturele Hoofdstad 2018

Leeuwarden - Leeuwarden is Culturele Hoofdstad van Europa in 2018.

Na een spannende strijd tussen Leeuwarden, Eindhoven en Maastricht maakte de voorzitter van de jury, de Oostenrijkse Manfred Gaulhofer, vrijdagmiddag in Amsterdam bekend dat de titel voor Leeuwarden is. Op het Gouveneursplein in Leeuwarden stond een groot scherm met een live verbinding naar de locatie in Amsterdam waar de bekendmaking plaatsvond. De sfeer zat er goed in en de paar duizend aanwezigen wachtten in spanning op de opvolger van Rotterdam.

Toespraken

Voor de bekendmaking werden toespraken gehouden. Karel Barták, voorzitter van de commissie European Capitals, zei in zijn toespraak ,,Verschillende steden hebben zich geweldig geprofileerd". Oeds Westerhof, voorzitter LWD2018 sprak de woorden: ,,Our bid is connecting people".

2018

Het verdienen van deze titel houdt in dat Leeuwarden een jaar lang (2018) een cultureel programma voor bezoekers uit heel Europa gaat verzorgen.

Nederland en Malta

Jaarlijks dragen twee steden de titel Culturele Hoofdstad van Europa. Voor 2018 mochten Nederland en Malta een stad aanwijzen. De Maltese hoofdstad Valetta was al benoemd tot culturele hoofdstad. Foto's: Radboud Droog