Schaaktop-2 maakt geen fouten bij SC Rijs

RIJS - Er werd vrijdag 1 maart weer driftig geschaakt in Hotel Jans; deze keer alleen voor de interne competitie van Schaakclub Rijs.

Nieuwelinge Cristina Bakker pakte in haar tweede ronde haar eerste halve punt, ze verdedigde zich taai tegen Sijtze van der Wal die een positioneel voordeel had, maar dit niet in winst om kon zetten. De andere nieuweling, René Bakker, kreeg een mooie stelling tegen Auke Wouda en leek zijn tweede winst binnen te halen, maar uiteindelijk trok Auke aan het langste eind en kon hij met een zwaar bevochten overwinning naar huis.

De top-2, Herman Beks en Chris Draijer, staat al het hele seizoen bovenaan en daar kwam geen verandering in, wat de nummers 3 en 4, Douwe Tjerkstra en Jelle Jeltema, ook probeerden. Douwe werd door Chris bij de afwikkeling naar het eindspel behendig opgescheept met een geïsoleerde centrum-pion. Chris maakte deze a; snel buit en bleek vervolgens een uitstekend speler van het eindspel Toren+Loper+ 4 pionnen tegen Toren+Loper+ 3 pionnen. Het volle punt werd binnengehaald en Chris blijft in de achtervolging.

Jelle Jeltema had goed spel tegen koploper Herman Beks, maar deze veroverde met een paar fraaie diep doorgerekende combinaties een stuk en verstevigde daarmee zijn koppositie.

Dat betekende dat plaats 3 wederom een andere eigenaar kreeg, want Jan Brinkman won wel, tegen Jan Wevers. In het duel der Jannen bood Jan Wevers goed tegenstand maar hield Jan Brinkman het initiatief. Jan Wevers zag onder druk een paard vorkje over het hoofd, verloor een pion en een kwaliteit en moest opgeven.

Tenslotte had clubvoorzitter Henk Breimer een goede start van zijn weekend, hij pakte een vol punt tegen Trienke Wijmenga en doet goed mee voor plaats 6.