Therapeutisch centrum ‘Fascia’ viert 25-jarig jubileum

WORKUM - In het monumentale pand aan het Dwarsnoard 69 in Workum hebben Ytje Akkerman en Wouter Knol nu alweer 25 jaar hun praktijk Fascia.

Vlak voor de kerst van 1990 zijn ze samen naar Workum verhuisd. Wouter was werkzaam als fysiotherapeut in de Maatschap te Bolsward, Ytje werkte als fysiotherapeut in het Antonius ziekenhuis te Sneek. In die tijd is bij haar de vraag begonnen te leven waarom mensen klachten krijgen, waarom iemand ziek wordt, waarom de ene mens na een ingreep wel herstelt en de ander niet of erg moeizaam.

Na de geboorte van hun oudste zoon is ze op zoek gegaan naar een opleiding die inzicht zou kunnen bieden in bovengenoemde vragen. Ze is eerst begonnen met een post hbo-opleiding in de Hypnotherapie om meer te leren over onbewuste drijfveren en invloeden. Daarna heeft ze samen met Wouter de opleiding in de Craniosacraal therapie gevolgd. Een geheel nieuwe therapievorm die uit Amerika naar Nederland over kwam waaien.

In februari 1994 was het zover: Ytje startte haar eigen praktijk in de Hypnotherapie en de Craniosacraal therapie gewoon in de huiskamer aan het Dwarsnoard. ,,Het was compleet nieuw in Nederland. Een product wat al langer op de markt is en zijn werking al heeft bewezen verkoopt makkelijker dan iets nieuws. De therapie grijpt in op het bindweefsel, wat in elk menselijk lichaam alle organen, botten, spieren, zenuwen omvat als een héél groot flexibel en dynamisch geheel en daarnaast in staat is informatie in zich op te slaan. Dat houdt in dat je spanningen die je in het leven hebt opgedaan, in het bindweefsel terug kunt vinden. Naar klachten waar mensen mee komen kun je vanuit deze benadering heel anders kijken. Je kijkt meer naar grotere gehelen, naar verbindingen. Bovendien zit de oorzaak achter een klacht op een geheel andere plek in het lichaam vast.”

De resultaten waren verrassend. Langzaam begon de praktijk zich op de kaart te zetten. Ouders met huilbaby’s of onrustige kinderen en kinderen met buikklachten of leerproblemen, maar ook volwassenen met klachten na een trauma, burn-out en stress gerelateerde problemen begonnen de weg naar het Dwarsnoard te vinden.

In 2005 heeft de praktijk zijn huidige naam ‘Therapeutisch centrum Fascia’ gekregen. Fascia is de Latijnse naam voor bindweefsel. In die tijd is Wouter ook deels in de praktijk komen werken. De praktijk groeide, inmiddels waren er drie kinderen en die groeiden ook. De multifunctionele ruimte paste niet meer. In 2010 hebben ze het pand intern helemaal verbouwd. Aan de voorzijde een geheel nieuwe praktijk die aan alle eisen van een volwaardig bedrijf voldoet, achter werd privéruimte aangebouwd.

Op zaterdag 23 maart wordt er landelijk een open dag georganiseerd met als thema ‘Cranio laat je raken’. Ook therapeutisch centrum Fascia opent die dag zijn deuren van 10.00 tot 16.00 uur. Er worden op ieder héél uur van 11.00 tot en met 15.00 uur korte lezinkjes gegeven van 20 minuten, er is mogelijkheid de praktijk te bezichtigen en vragen te stellen. Opgeven voor het bijwonen van een lezing kan via praktijk@fascia.nl. Meer informatie op de website: www.fascia.nl.