Wedstrijdseizoen IJslandse paarden van start

EXLOO - Het Hippisch Centrum Exloo stond zaterdag in het teken van de clubkampioenschappen van IJsland Rijders Noord (IJRN). Tevens is dit de aftrap van het IJslandse wedstrijdseizoen in Nederland, dat dit jaar geheel in het teken staat van kwalificatie voor de Wereldkampioenschappen.

Jong en oud, lichte klassen en sportklassen streden in de verschillende proeven om de winst. Met een geweldig resultaat voor de vele sportruiters die uit het gehele land afreisden naar Exloo: De 25-jarige Friese Anne-Jet White uit Rijs werd met overmacht de nieuwe clubkampioen in de sportklasse en daarmee nam zij de titel over van Jeanette Santifort.

Anne-Jet White is met Punktur frá Vogum met overmacht de clubkampioen Sport voor de volwassenen geworden. Zij presteerde uitstekend met een 5,83 in de töltproef T3 en een 5,87 in de viergangenproef V2.

Van 4 t/m 11 augustus 2019 vindt in Berlijn het Wereldkampioenschap IJslandse paarden plaats. Ook vanuit Nederland gaat daar een equipe naar toe voor sport en fokkerij. Nederland zendt een vol team van twaalf deelnemers uit; de beste vijf Young Riders kunnen zich kwalificeren via de Young Riders norm, de overige zeven plekken worden gevuld door de combinaties hoogst op de ranking, ongeacht of het Young Riders zijn of volwassenen.

Zowel de IJRN Internationaal als het NK in Exloo zijn twee van de belangrijkste selectiewedstrijden voor de topcombinaties. 12 t/m 14 juli is de laatste mogelijkheid voor de ruiters om die felbegeerde ticket naar de WK te behalen. Dan strijkt de ‘IJslandse top’ in Exloo neer.