Friese bouwondernemer Jaap Betsema met Fireant Rally Team naar Morocco Desert Challenge

BALK - De elfde editie van de Morocco Desert Challenge (MDC) start 12 april in het Marokkaanse Agadir. Dit jaar neemt ook het Fireant Rally Team van Jaap Betsema (45) deel aan de grootste marathonrally van Afrika.

De Balkse bouwondernemer Betsema en zijn team wagen zich in hun Bowler Nemesis 4x4 Dakaruitvoering aan het ruige terrein.

Het Fireant Rally Team heeft met Jaap Betsema de nodige ervaring achter het stuur van de Bowler Nemesis. De Friese rallyrijder maakte eerder naam in de Ultra-4 klasse en nam vorig jaar ook al deel aan de Carta Rallye, eveneens in Marokko.

Hoewel het Noord-Afrikaanse landschap Jaap Betsema dus niet helemaal vreemd is, begeeft hij zich ver buiten zijn vertrouwde Friese omgeving. ,,De Morocco Desert Challenge is bovendien in vergelijking met onze eerdere races een serieuze stap omhoog”, benadrukt hij. Daarmee zoekt de DGA van Betsema Groep in zijn rallyraces de uitdaging die hij thuis mist. Hoe mooi het Friese land ook is, als rallyparcours zijn de woestijnduinen en bergen van Noord-Afrika een stuk spannender.

De Morocco Desert Challenge vierde in 2018 zijn tienjarig jubileum, maar de organisatie belooft deelnemers en toeschouwers ook voor de elfde editie een spektakelstuk af te leveren. Na enkele jaren in Libië en Tunesië, vindt de MDC sinds 2013 plaats in Marokko. Daar groeide het uit tot de grootste én, volgens de organisatie, de mooiste crosscountry rally-raid van Afrika.

Aan de start verschijnen meer dan driehonderd rallyvoertuigen. Zij racen in acht etappes van het aan de oostkust van Marokko gelegen Agadir zuidwaarts, om vervolgens af te buigen naar het noorden en te eindigen in Oujda, in het uiterste noordoosten van het Noord-Afrikaanse land.

Dat de Bowler Nemesis 4x4 rallywagen van het Fireant Rally Team klaar is voor de beproevingen van de Morocco Desert Challenge, bleek uit de uitvoerige tests op een bijzonder intensief testcircuit bij Narbonne, in Zuid-Frankrijk. ,,Als voorbereiding op de MDC is bovendien werkelijk alles aan de auto geservicet, gereviseerd of preventief vervangen”, aldus Betsema.

De speciaal voor de nog zwaardere Dakarrally ontwikkelde wagen beschikt onder meer over een Jaguar 4.4 liter V8 motor met Sadev 6 Speed Sequential versnellingsbak en Ricardo voor-, achter- en tussendifferentieel, rondom onafhankelijke wielophanging en op maat gemaakte Reiger Shock dempers.

Het Fireant Rally Team bestaat voor de MDC uit oude en nieuwe gezichten. In de rallyauto zit nieuw teamlid en ervaren navigator Terry L. Madden naast rijder Jaap Betsema. Net als bij eerdere races reizen Tom Robbrechts en Jan Zandee mee als monteurs en bestuurt Klaas Oenema de serviceauto. Sponsoren van het team zijn Betsema Groep, Bouwmaatschappij Verwelius Bouwen, All About Flex, Evans Coolant, Millers Oil, GTXDesign, GS Garage, Bruins Precisiemetaal en Deco Reclamewerk.