Hemelum 225 struiken en bomen rijker door Boomfeestdag

HEMELUM - Dit jaar vierde de gemeente Súdwest-Fryslân de Nationale Boomfeestdag in Hemelum.

220 vogelvriendelijke struiken

Woensdag 13 maart plantten 41 bovenbouwleerlingen van de Neutraal Bijzondere Basisschool De Barte 220 vogelvriendelijke inheemse struiken als de meidoorn, de Gelderse roos, de krent, de hazelaar en de vlier. Dit deden ze samen met wethouder Mark de Man. Ook hielpen de leerlingen mee met het inzaaien van een voor bijen vriendelijk bloemenmengsel. Daarnaast werden vijf bosjes met zoete kersen geplant.

Meer speelruimte

De leerlingen en de wethouder plantten ze tussen de school en de nieuwe rondweg. Basisschool De Barte wil graag meer speelruimte; die ontstaat door de beschutte ruimtes tussen deze bosjes.

De kinderen hielpen ook mee om een bloemenmengsel van 21 verschillende soorten in te zaaien. Dit gebeurde op de grondwal langs de nieuwe rondweg, over een lengte van 300 meter. De bloemen horen thuis op deze zandgrond en trekken bijen, vlinders en vogels aan.

De stichting Nationale Boomfeestdag heeft alle gemeenten verzocht om weer mee te doen aan deze viering. Sinds 1957 planten ruim 100.000 kinderen van basisscholen op deze dag een boom langs straten en pleinen, in parken en bossen in Nederland.

Het team Beheer Onderhoud Groen van de gemeente Súdwest-Fryslân verzorgde dit jaar de Boomfeestdag samen met de kinderen van basisschool De Barte. De wethouder opende de Boomfeestdag.