Deelnemers gezocht voor het OncoActief beweegonderzoek

BALK

Prostaat- en darmkankerpatiënten ervaren allerlei klachten door hun ziekte en de behandelingen. Naast lichamelijk klachten als urineverlies, pijnlijke handen en voeten of een stoma, hebben ze ook te maken met een slechtere conditie, vermoeidheid en ongerustheid. Onderzoek laat zien dat bewegen helpt om de klachten te verminderen. Bewegen is naast sporten ook fietsen, wandelen, tuinieren of huishoudelijk werk en is bij uitstek geschikt als iets wat patiënten zelf kunnen doen. De Open Universiteit heeft met steun van KWF kankerbestrijding het OncoActief programma ontwikkeld, een programma dat patiënten ondersteunt en stimuleert om meer te bewegen.

 

Deelnemers gezocht

  De Open Universiteit is op zoek naar mensen die willen deelnemen aan het programma. Heeft u zelf, of kent u iemand met prostaat of darmkanker? Meld u dan aan of geef dit bericht door. Mensen kunnen deelnemen als ze op dit moment worden behandeld voor prostaat of darmkanker (operatie, bestraling, chemotherapie) of als ze de behandelingen tot maximaal 1 jaar geleden hebben afgerond en op dit moment ‘schoon’ zijn. Zowel mensen die al regelmatig bewegen als mensen die moeite hebben om die stap te nemen, zijn van harte welkom om mee te doen. Aanmelden of meer informatie? Kijk dan op www.oncoactief.nl of neem contact op met de onderzoekers via info@oncoactief.nl of telefonisch op 045-576 25 39.  

Het onderzoek

Een kleine groep patiënten heeft het programma al getest. Zij waren erg enthousiast en beoordeelden het met een 8,3. Een patiënt over OncoActief: “Hopelijk kan ik nog lang gebruik maken van de aangeboden adviezen”. Maar om wetenschappelijk te kunnen bewijzen of het programma werkt is ervaring nodig met grotere groepen deelnemers. De deelnemers worden door loting in één van de twee onderzoeksgroepen geplaatst. Eén groep gaat direct aan de slag met het programma. Ze vullen een vragenlijst in zodat de onderzoekers precies weten wat hun persoonlijke situatie is. Daarna ontvangen ze een stappenteller en een aantal keer een persoonlijk beweegadvies. Gedurende een jaar vullen ze nog drie vragenlijsten in over hun beweeggedrag en hun ervaring met het programma. Een tweede groep vult ook de vier vragenlijsten in, maar gaat pas na een jaar met het OncoActief programma aan de slag. Het hele programma kan vanuit thuis gevolgd worden. Een computer of tablet is handig, maar niet noodzakelijk.

Auteur

Meintje Haringsma