Gedenkpaneel Amerikaanse vliegtuigbemanning Mirns

Mirns

Tweeënzeventig jaar nadat een Amerikaanse B-24 Liberator neerstortte op de begraafplaats van Mirns wordt een informatiepaneel over de crash en de bemanningsleden onthuld in aanwezigheid van nabestaanden. De herdenkingsplaquette wordt woensdag 11 november onthuld.

In de ochtend van 22 december 1943 stegen zesentwintig B-24 Liberators van de Amerikaanse 445ste Bombardment Group op van het Engelse vliegveld Tibenham. De bommenwerpers hadden de opdracht om een luchtaanval uit te voeren op de rangeerterreinen van de Duitse spoorwegen in Osnabrück. Voor Liberator 42-7554 liep de missie fataal af. Boven de Friese Zuidwesthoek werd het vliegtuig aangevallen door Duitse jagers.  De piloot John Allen zag geen andere mogelijkheid meer dan het inzetten van een noodlanding, temeer omdat meerdere bemanningsleden door de vijandelijke beschietingen zwaar gewond waren geraakt. Tegen drie uur ’s middags vloog de Liberator aan op de kuststrook langs het IJsselmeer. De noodlanding verliep rampzalig. Het vliegtuig raakte met hoge snelheid de bomen en de zware houten klokkenstoel op de begraafplaats van Mirns. De zes bemanningsleden die nog aan boord waren kwamen allemaal om het leven. Een zevende slachtoffer werd enkele dagen later in het IJsselmeer gevonden. Alle gesneuvelden werden begraven bij de Sint Odulphuskerk in Bakhuizen. Na de oorlog zijn hun stoffelijke resten overgebracht naar de Verenigde Staten en naar de Amerikaanse oorlogsbegraafplaats in Margraten. Slechts drie vliegeniers overleefden de crash. Navigator Joseph Gill raakte zwaargewond doordat hij met zijn parachute aan de staart van de B-24 was blijven hangen. Hij werd door de Duitsers overgebracht naar het Bonifatiusziekenhuis in Leeuwarden, waar hij pas dagen na de crash weer bij bewustzijn kwam. Net als Harry Henry – een van de boordschutters die in Hotel Jans in Rijs gevangen werd genomen – bracht Gill de rest van de oorlog in krijgsgevangenschap door. Eén overlevende, co-piloot Erwin Bevins, kon door het Friese verzet in veiligheid worden gebracht. Hij verbleef op vele onderduikadressen en werd uiteindelijk in april 1945 in het Salland door de Canadezen bevrijd. De Stichting Missing Airmen Memorial Foundation (SMAMF) uit Leeuwarden heeft sinds 2007 historisch onderzoek naar de crash van Liberator 42-7554 verricht en legde contact met de nabestaanden van de bemanning. De SMAMF vindt het belangrijk dat de herinnering aan de tragedie van 22 december 1943 levend blijft en nam daarom het initiatief tot plaatsing van een informatiepaneel op de crashlocatie. Voor de uitvoering van het project werd samenwerking gezocht met de gemeente De Fryske Marren en met Plaatselijk Belang Bakhuizen-Mirns-Rijs. In het bezoekerscentrum Mar en Klif in Oudemirdum is in samenwerking met de SMAMF een kleine expositie over de crash ingericht als aanvulling op de tentoonstelling “Verzet in Beeld. Gaasterland in WOII”. De onthulling van het paneel in aanwezigheid van nabestaanden en de Air Attaché van de Verenigde Staten zal plaatsvinden op ‘Veterans Day’, woensdag 11 november 2015 om 15.00 uur op de algemene begraafplaats aan de Murnserdyk te Mirns. De onthulling wordt voorafgegaan door een ontvangst in multifunctioneel centrum “De Gearte” te Bakhuizen vanaf 13.30 uur.

Auteur

redactie