SP wil Súdwest-Fryslân TTIP vrij

Sneek

SP Súdwest Fryslân doet vanavond in de raadsvergadering een voorstel om de gemeente SWF TTIP vrij te verklaren. ,,Wij gaan er vanuit dat net als in onze provincie Fryslân dit voorstel wel een meerderheid zal krijgen", aldus SP'er Harmen de Wind.

De Europese Commissie onderhandelt met de Verenigde Staten over een vrijhandelsverdrag (TTIP) en er is een verdrag (CETA) tussen de EU en Canada in de maak. De SP-fractie maakt zich zorgen dat met het verdwijnen van handelsbeperkingen ook onze regels verdwijnen die juist zijn bedoeld om burgers te beschermen. Op het gebied van voedsel, arbeidsvoorwaarden,  duurzaamheid en veiligheid. Met het handelsverdrag komt er ook een soort private rechtbank (ISDS). Amerikaanse of Canadese bedrijven kunnen daarmee onze regels bepalen. Raadslid Harmen de Wind: ,,Het kan toch niet zo zijn dat wij in Súdwest-Fryslân geen gaswinning willen en een Canadees bedrijf dan een grote schadevergoeding kan claimen. Dat onze boeren geen eerlijke produkten meer kunnen produceren omdat we verplicht worden Amerikaanse chloorkip te verkopen. Het gaat om onze democratie en rechtsstaat. Het is niet voor niets dat milieuorganisaties, vakbonden en boerenorganisaties waarschuwen voor TTIP."  

Auteur

redactie