‘Eindelijk weer Gaasterlandse Heuvelen Wandeltocht’

Gaasterlandse Heuvelen Wandeltocht gaat door een uniek deel van Friesland, met gezellige dorpjes, afgewisseld door de weidse vergezichten en de prachtige bossen van Gaasterland. Foto Bonny Sikkes

Net als talloze andere evenementen kan ook de Gaasterlandse Heuvelen Wandeltocht voor het eerst sinds de coronatijd weer doorgaan. En daar heeft de organisatie van het evenement waarvan de achtste editie plaatsvindt op zaterdag 25 juni maar wat zin in.

Wel was het nog spannend of het evenement ook daadwerkelijk zou doorgaan. De voorbereidingen vergen namelijk iedere keer weer veel tijd. ,,In augustus 2021 zijn we gestart met de voorbereidingen. Dat was middenin de coronatijd en dat was best spannend, want wat moet je en wat mag je? Dus de vraag was gaan we starten of laten we het op zijn beloop gaan voor wat betreft bijvoorbeeld vergunningen en het vragen van toestemming aan boseigenaar It Fryske Gea omtrent de geplande routes”, zegt bestuurslid en secretaris Minke Molenaar van de wandelcommissie van de Gaasterlandse Heuvelen Wandeltocht, die een onderdeel is van RKVV Bakhuizen en hulp krijgt van tal van vrijwilligers. ,,Zonder de hulp van de vele vrijwilligers kunnen we als wandelcommissie niet, dus hen wil ik ook heel graag noemen.”

Net als bij iedere editie van het wandelfestijn dat om de twee jaar wordt gehouden en voor het laatst in 2018 plaatsvond in een uniek deel van Friesland, met gezellige dorpjes, afgewisseld door de weidse vergezichten en de prachtige bossen van Gaasterland. ,,Ook nu weer is gezocht naar nieuwe uitdagingen. Daarbij proberen we elke keer weer nieuwe routes uit te zetten, om het interessant te houden voor de deelnemers. De omgeving leent zich daar door de uitgestrektheid en de vele wandelpaden ook voor”, zegt Molenaar.

Drie afstanden

Zo zijn er dit jaar drie in plaats van twee afstanden, zoals bij de laatste editie het geval was. Kon er toen worden gekozen uit vijftien en dertig kilometer, ditmaal zijn er routes van 7,5, vijftien en vijfentwintig kilometer. De routes zelf worden sinds de eerste editie uitgezet door Bennie van der Meer.

Molenaar: ,,Na de finish kunnen deelnemers na afloop van iedere Gaasterlandse Heuvelen Wandeltocht een enquête invullen. Daarin vragen wij niet alleen naar wat ze er van vonden, maar ook naar hun eigen ideeën. Bij de laatste editie in 2018, die van 2020 ging vanwege de coronatijd niet door, bleek dat er behoefte was aan ook een kortere afstand. Die hebben we eerder wel gehad met een tien kilometer erbij. Maar omdat de routes steeds verschillen, was die er toen niet en is er nu dankzij de enquête weer een kortere afstand toegevoegd.”

Honderden deelnemers

Hoeveel deelnemers er ditmaal meedoen, is volgens Molenaar lastig te zeggen. Dat heeft onder andere te maken met de dan geldende weersomstandigheden. ,,Er doen bijvoorbeeld veel mensen mee die op een van de vele campings in de omgeving staan. Als het regent zullen zij niet zo snel deelnemen. Maar bij de laatste editie deden er vijfhonderd wandelaars mee. We hopen nu wederom op veel deelnemers.”

De deelnemers zelf krijgen onderweg ook tekst een uitleg over bezienswaardigheden in de omgeving, zoals het Mirnser Klif en bijvoorbeeld de uitkijktoren in Oudemirdum. Dat staat beschreven in een programmaboekje die evenals een lot bij het inschrijfgeld is inbegrepen. Met het lot maken deelnemers kans op een van de vele prijzen. Waar die uit bestaan houdt de organisatie, die voor onderweg ook een koffiekraam heeft geregeld, nog even voor zich.

Sponsors

Belangrijk voor het wandelevenement zijn naast de talloze vrijwilligers die achter de schermen helpen bij van alles en nog wat, ook de sponsoren.

Molenaar: ,,Als we geen sponsoren hadden, dan was het een heel ander verhaal geweest voor wat betreft de Gaasterlandse Heuvelen Wandeltocht gezien de onkosten. Zo moeten bijvoorbeeld programmaboekjes worden gedrukt, vergunningen worden geregeld, medailles voor de deelnemers worden geregeld. Daarnaast kunnen we mede dankzij de sponsoren kunnen het inschrijfgeld laag houden.”

Molenaar: ,,De opbrengst is voor de jeugdafdeling van de plaatselijke voetbalclub uit Bakhuizen. Als er geld overblijft, dan wordt dat besteed aan andere zaken die voetbalvereniging Bakhuizen op het wenslijstje heeft staan. En wellicht kunnen we ook een bijdrage leveren aan het 100-jarig bestaan van de RKVV Bakhuizen, dat wordt gevierd van 18 tot en met 20 mei 2023.”

Starttijden en inschrijven

De starttijd van de 7,5 kilometer is van 10.30 tot 11.00 uur, van de vijftien kilometer van 9.00 tot 10.30 uur en die van de vijfentwintig kilometer van 8.30 tot 9.30 uur.

De start en finish van alle afstanden is bij RKVV Bakhuizen aan de Johannes Nagelhoutlaan 24 in Bakhuizen.

Meer weten over de Gaasterlandse Heuvelen Wandeltocht of inschrijven? Kijk dan op wandeleningaasterland.nl . Inschrijven vooraf kan tot en met 15 juni en bij de start zelf.

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Balkster Courant of zou u graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via jitze.hooghiemstra@mediahuisnoord.nl. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 06-17 242 223.

Nieuws

Meest gelezen

menu