‘Het leuke aan de Kunstroute Gaasterland is dat deze je ook nog eens door een mooie omgeving voert’

Museum Sloten staat eveneens stil bij tien jaar Kunstroute Gaasterland en toont een overzichtsexpositie. Foto Evert van Hemert

Tien jaar alweer bestaat de Kunstroute Gaasterland. Komende zondag kunnen bezoekers daarbij van 13.00 tot 17.00 uur weer gratis terecht bij de negen deelnemende kunstenaars, die wonen en werken in Gaasterland.

De kunstroute is zevenentwintig kilometer lang en voert langs diverse plaatsen in Gaasterland, waar de kunstenaars hun atelier hebben. De route zelf is gratis en is af te leggen met de auto of op de fiets. De deelnemende kunstenaars zijn: Agaath Berger (Mirns, schilderijen, sieraden en bronsobjecten), Hansje Busquet (Oudemirdum, schilderijen), Greetje Feenstra (Harich, schilderijen), Famke Hajonides (Mirns, grafiek en schilderijen), Evert van Hemert (Kolderwolde, schilderijen en beelden in brons), Reinder Homan (Bakhuizen, etsen), Sofie Hupkens (Bakhuizen, beelden in brons), Bram de Smit (Harich, beelden in staal) en Saskia Zuiderduin (Ruigahuizen, sieraden).

De deelnemende kunstenaars staken tien jaar geleden de koppen bij elkaar om hun kunst beter onder de aandacht te kunnen brengen. ,,Als je als kunstenaar jouw kunst wilt tonen, sta je sterker als je dat met zijn allen doet. Vanuit die gedachte is de kunstroute destijds ontstaan. Tot twee jaar terug betrof het acht deelnemers. Agaath Berger heeft zich er toen bij aangesloten”, zegt Evert van Hemert.

Diversiteit aan werk

Het mooie aan de kunstroute noemt Van Hemert de diversiteit aan werk die er is te zien van gerenommeerde kunstenaars. ,,Daardoor is er niet alleen veel te zien qua werk, maar is er ook voor iedereen wat wils. Het leuke aan de Kunstroute Gaasterland is daarnaast dat deze je ook nog eens door een mooie omgeving voert. Je kunt de route op een dag doen of bijvoorbeeld ook op een van de andere dagen dat deze plaatsvindt.”

Tientallen bezoekers

Net als voorgaande jaren worden ook nu weer iedere zondag tientallen bezoekers verwacht. Dat zijn niet alleen inwoners uit Friesland, maar uit heel Nederland. ,,Zoals toeristen die in de regio op een camping staan, een huisje huren of zelf een huisje hebben”, zegt Van Hemert. ,,Het merendeel van de bezoekers is echt kunstliefhebber en vaak wat ouder. Ook zijn er veel vaste bezoekers van de kunstroute of bezoekers die bijvoorbeeld eens in de paar jaar langskomen. Daarnaast bezoeken ook jongeren de Kunstroute . Van hen horen we regelmatig dat ze verbaasd zijn dat er zoveel mooie dingen zijn te zien.”

Het bezoeken van de ateliers is geheel vrijblijvend, zo geeft Van Hemert aan. ,,Mensen kunnen zonder verplichting op de eerste zondag van de maand langskomen. Dat geldt bijvoorbeeld ook als ze graag op een ander moment een atelier op afspraak willen bezoeken. Wat we merken is dat mensen dan vaak het gevoel hebben dat ze iets moeten kopen, maar dat hoeft helemaal niet. Juist het vrijblijvende is dan ook wat de kunstroute zo mooi maakt.”

Of de tiende editie na afloop ook een feestelijke afsluiting krijgt, weet Van Hemert nu nog niet. ,,Daar is nog niet over gesproken. Maar wat in elk geval wel heel bijzonder is, is dat de kunstroute zolang bestaat.”

Museum Sloten

Ook Museum Sloten staat tot en met het eerste weekend in oktober stil bij het 10-jarig bestaan van de Kunstroute Gaasterland.

Van Hemert: ,,Voor de expositie in Museum Sloten heeft iedere kunstenaar een aantal werken ingeleverd, die de diversiteit van de verschillende kunstdisciplines toont, zoals: grote en kleine schilderijen, beelden in brons en cortenstaal, sieraden en onder andere etsen en wat geresulteerd heeft tot een charmante tentoonstelling.”

Het museum is dagelijks geopend behalve op maandag. Zie ook www.museumsloten.nl.

Op de website kunstroutegaasterland.nl staan de routekaart, een flyer, alle adressen en biografieën van de deelnemende kunstenaars. De routekaart en flyers zelf zijn daarnaast af te halen bij VVV’s en musea in de regio.

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Balkster Courant of zou u graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via jitze.hooghiemstra@mediahuisnoord.nl. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 06-17 242 223.

Nieuws

Meest gelezen

menu