‘Stêd Sleat heeft nu te weinig leden om een volwaardig fanfarekorps te kunnen zijn’

Stêd Sleat doet ook mee aan concoursen. Om dat te kunnen blijven doen en om te kunnen blijven optreden, wordt nieuwe aanwas gezocht. Foto Stêd Sleat

Van alles heeft fanfarekorps Stêd Sleat uit Sloten al geprobeerd om nieuwe leden te kunnen werven in en om Sloten. ,,Alleen blijkt dat een hele opgave.”

Zeventien leden tussen de leeftijd van 11 jaar tot 70 jaar en ouder telt het in 1981 opgerichte fanfarekorps momenteel, waar er vijfentwintig nodig zijn. Zo is er door het ledentekort nu geen trompetsectie en slagwerk en zijn er te weinig bugelspelers. Deze laatste groep staat ook wel bekend als de violen van een fanfareorkest. ,,Als we nu een optreden hebben vragen we er steeds hulpspelers bij die we kennen vanuit de orkestwereld. Dat lukt altijd wel, maar ideaal is het uiteraard niet. Het mooiste zou daarom zijn om er leden bij te krijgen”, zegt voorzitter Ynschje Eizema van muziekvereniging Stêd Sleat, die het bestuur vormt samen met: secretaris Sietske de Graaf, penningmeester Hans Lington, Rinke Akkerman (algemeen bestuurslid en jeugd) en Douwe van Netten (algemeen bestuurslid).

De muziekvereniging Stêd Sleat ontstond in 1981 tijdens de viering van het 700-jarig bestaan van de stad Sloten. De organisatie van dat feest vond dat de viering niet compleet was zonder de aanwezigheid van een muziekkorps en dus werd een gelegenheidskorps opgetuigd. ,,Daarvoor kende Sloten tot ongeveer de jaren zestig de korpsen Crescendo en De Bazuin. De toenmalige dirigent Jelle Nijdam leefde destijds nog en was ook dirigent van het gelegenheidskorps. Hij had er wel oren naar betrokken te zijn bij de oprichting van een nieuw korps en gaf aan dit te willen doen als er voldoende mensen bijeengebracht konden worden voor een nieuw korps”, zegt Sietske de Graaf, die in 1982 op haar 13e bij Stêd Sleat kwam en na Nellie Leentjes het langst lid is.

Van huis uit

De Graaf: ,,Ik heb de muziek van huis uit meegekregen en speel tenorsaxofoon. Zo was mijn moeder Roelie eerst lid van Crescendo en tot acht jaar terug lid van Stêd Sleat, waar zij ook erelid van is. Daarnaast speelt mijn zus eveneens tenorsaxofoon bij Stêd Sleat en klarinet bij Concordia in Balk. Mijn broer is ook muzikaal, maar speelt gitaar en kon dus niet bij het fanfarekorps.”

Het mooie aan een korps noemt De Graaf vooral het samen met elkaar muziek maken. ,,Ook ben je bezig met iets wat je heel na aan het hart ligt. Thuis oefenen is daarnaast leuk en als je vervolgens samenspeelt, zorgt dat voor een heel mooi muzikaal geheel. Daarnaast staat gezelligheid voorop en is Stêd Sleat, die op haar hoogtepunt rond de dertig leden telde, een hele sociale vereniging, met een grote saamhorigheid.

‘Sloeg enorm aan’

Het gelegenheidskorps dat vanwege 700 jaar Sloten werd gevormd, sloeg uiteindelijk zo aan dat werd besloten om een nieuw muziekkorps op te richten. De eerste dirigent ervan werd Willem Aukema. Door de jaren heen stonden er vervolgens verschillende dirigenten voor de muzikanten. Terwijl vandaag de dag Jappie Dijkstra interim-dirigent is.

,,Jappie Dijkstra wilde eigenlijk niet meer een vast korps hebben, maar was wel bereid om ons te helpen en bij ons te blijven totdat we weer een gezond korps zijn. Omdat de vijver in Sloten te klein is om uit te kunnen vissen, trekken we samen met Dijkstra de regio in om ons als korps te laten zien. Dat heeft vanuit Sint Nicolaasga bijvoorbeeld al een nieuw lid opgeleverd. Uiteraard willen we daarbij collega-muziekkorpsen niet in de weg zitten”, zegt Eizema, die zelf sinds 1991 lid is van Stêd Sleat en al meer dan veertig jaar bugel speelt. ,,Ik was al lid van Crescendo Lemmer, maar was door toenmalig dirigent Andries Kramer van Stêd Sleat benaderd of ik een keer wilde meehelpen als eerste bugel. Aangezien de sfeer mij heel goed beviel en ik toe was aan een nieuwe uitdaging ben ik lid geworden. Al sinds het eerste uur voel ik mij nu thuis bij Stêd Sleat.”

Nij Talint Orkest

Om voor nieuwe aanwas te zorgen, is Stêd Sleat samen met Concordia Balk eind september gestart met het project Nij Talint Orkest dat Annewiep Bloem en Guus Pieksma vanuit hun bedrijf Mear mei muzyk ondertussen hebben uitgezet in tal van dorpen en steden in Friesland.

Eizema: ,,Bij dat project zijn er ongeveer twintig deelnemers. De kracht van Nij Talint Orkest, dat zich richt op mensen die geen muzikale ervaring hebben, is dat je nooit te oud bent om een muziekinstrument te leren bespelen en dat deelnemers binnen enkele lessen al noten leren lezen en kunnen spelen. Wel duurt het ongeveer twee jaar voordat zij volwaardig lid van een korps kunnen worden. Daarnaast zijn het niet alleen potentiële leden voor ons, maar ook voor Concordia Balk. Dus hoewel het echt een heel mooi project is, levert het helaas geen leden op die meteen in het korps kunnen meespelen en moeten we blijven roeien met de riemen die we hebben.”

Optredens

Voor de komende tijd heeft Stêd Sleat, dat ook meedoet aan concoursen,diverse optredens op het programma staan. Zo wordt zondag 6 november vanaf 15.00 uur samen met Sjongkoar EigenWize uit Oudemirdum een concert gegeven in multifunctioneel centrum It Klif in Oudemirdum, waarbij bezoekers worden meegenomen in een ‘vliegtocht’ over de zuidwesthoek. Op zondag 18 december vanaf 19.30 uur vindt er een kerstconcert plaats in de Grutte Tsjerke in Sloten. Medewerking wordt verleend door Manuel Davila Ares, eerste trompettist bij Het Noord Nederlands Orkest (NNO).

Eizema: ,,Al onze concerten zijn gratis. Dat geldt ook voor deze beide concerten, zodat iedereen kan langskomen om te genieten van muziek.”

Wie interesse heeft om eens vrijblijvend langs te komen, is op de woensdag tussen 19.30 en 21.30 uur welkom in sociaal-cultureel centrum De Poarte aan de Kerksteeg 49 in Sloten. Daarnaast kan contact worden opgenomen met Ynschje Eizema via 06-22397060.

Zie ook stedsleat.nl .

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Balkster Courant of zou u graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via jitze.hooghiemstra@mediahuisnoord.nl. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 06-17 242 223.

Nieuws

menu