“Daar komt de lepelman weer aan”

De Lepelman Foto: Meintje Bojang

Ale de Lange uit Echtenerbrug staat tijdens de Flinke Flea Market zondag in Hemelum met opvallende producten. Zijn kraam is gevuld met onder andere vogeltjes gemaakt van lepels en vorken.

Ale de Lange uit Echtenerbrug staat tijdens de Flinke Flea Market zondag in Hemelum met opvallende producten. Zijn kraam is gevuld met onder andere vogeltjes gemaakt van lepels en vorken. Nergens anders vertoond zo weet hij zelf ook, dus concurrentie heeft hij niet. Iemand voor de kraam vraagt of dat ene specifieke vogeltje een kolibrie is. Dat blijkt te kloppen. “Maar iemand heeft er ook wel eens een andere vogel in gezien. Dat mag ook,” lacht hij.

Idee

Toch heeft ook hij het idee ergens opgepikt. Hij zag een vogeltje van dat materiaal, vond het leuk en ontwikkelde een idee voor andere figuren. “Ik maakte altijd al decoratieartikelen. Maar dit vond ik iets anders dan anders. En van het ene kwam het andere.” Of zijn hobby ook kopers zou trekken, wist hij eerst niet. “Ik maakte wat dingen, nam ze mee en dat liep heel erg goed.”

De vogeltjes in allerlei maten en soorten gaan het best vertelt hij. Daarvan heeft hij er ook altijd wel meer dan 5 van op voorraad gemaakt. Van de andere objecten liggen er altijd wel 5 klaar. “Maar het moet niet op werk gaan lijken,” stelt hij verder vast. Hij heeft een lang werkzaam leven achter zich van 49 jaar en dit moet echt een hobby blijven.

Als de wind goed staat

Om aan de broodnodige materialen te komen, moet hij ook nog wel wat stappen ondernemen. “Ik ga alle kringloopwinkels af voor lepels en vorken. Die moeten van een bepaald materiaal zijn en te buigen.” Of hij dat met vuur doet? “Nee, want wordt het niks. Alles gebeurt gewoon met de hand.” En lukt dat niet dan roep hij de hulp van Uri Geller even in zegt hij lachend.

In de diverse kringloopwinkels kennen ze hem inmiddels goed en noemen ze hem de lepelman. “Dan zeggen ze, daar komt de lepelman ook weer aan.” En dat zeggen ze blijkbaar op flink wat plekken. Want vanaf Dwingeloo tot Surhuisterveen en Koudum kennen ze hem. Als hij op de struin gaat, is dat altijd op de fiets. “We wonen zelf in Echtenerbrug. Maar als de wind goed staat, stap ik op en rijd ik de kringloopwinkels af.” Nieuwe materialen gebruikt hij eigenlijk nooit. “Nee, ik vind wel dat het om hergebruikte zaken moet gaan.”

Met de objecten die hij maakt is hij uren bezig. Maar dat maakt hem niet uit, het is gewoon een leuke hobby. En de Flinke Flea Market is er eentje van het gezellige kaliber vindt hij zelf. De mensen zijn aardig, de sfeer is goed. En vandaag is het prachtig weer. En verderop staan zijn zussen met een eigen kraam, dus het is ook nog eens gezellig. “En het leuke is dat mensen uit allerlei verschillende landen mijn producten kopen. Ze zijn al naar heel wat landen met hun eigenaren meegereisd.”

Nieuws

menu