“We hebben ook gewoon een gezellige dag”

Studio Luck van Ylsa staat er met de sieraden, Ytje van Letters van Ytje probeert met haar eigengemaakt kaarten ook jongeren over de streep te trekken om weer eens een kaartje per post te sturen. Foto: Meintje Bojang

Naast veel vintage spullen, variërend van kleding tot huisraad en van kookgerei tot speelgoed staan er op de Flinke Flea Market ook mensen die eigengemaakte artikelen verkopen. In één van de stands twee jonge dames met eigengemaakt sieraden en kaartjes.

Studio Luck van Ylsa staat er met de sieraden, Ytje van Letters van Ytje probeert met haar eigengemaakt kaarten ook jongeren over de streep te trekken om weer eens een kaartje per post te sturen.

Uitzondering

Voor beide is het maken van hun producten begonnen als hobby. Studio Luck is van de 22-jarige Ylsa die overdag in het onderwijs werkt en ook nog een eigen nagelstudio heeft. Daarnaast maakt ze dus ook nog sieraden en verkoopt ze. Vaak staan de dames staan op markten, maar deze vinden ze wel heel leuk. Ook zijn ze hier wat een uitzondering, omdat er veel vintage om hen heen staat en zelfgemaakte spullen aanbieden. De sfeer is heel leuk vinden ze en ook heel relaxt. En er wordt goed verkocht.

Ylsa had voor haar studie aan de Pabo al een eigen webshop in sieraden. Nu werkt ze 3 dagen in de week in het onderwijs en blijft er dus ook nog tijd over voor deze bijzondere hobby. Ze werkt uitsluitend met roestvrijstaal. “Dat verkleurt niet. Ik houd er zelf ook niet van dat alles groen wordt wat je draagt. Daarom heb ik daar voor gekozen.” Haar ontwerpen zijn gebaseerd op wat ze zelf ook vooral mooi vindt. “Als ik het zelf zou dragen, dan maak ik het.” Verder volgt ze trends en social media. Dat ze van kleuren houdt is ook duidelijk: die spatten van haar sieraden af. Maar er liggen ook ingetogen kettingen en armbandjes in de kraam.

Gewoon gezellig

Ytje deed veel met handlettering en is toen vervolgens kaartjes gaan maken. Ze tekent de kaarten helemaal zelf, kopieert de basis ook wel eens, maar kleurt dan alles wel in met de hand. Voor 2 euro per kaartje heb je dus een eigen Rembrand met leuke teksten en illustraties. Bij restaurant Brownies & Downies in Sneek heeft ze een grotere opdracht uitgevoerd waardoor haar naam nu voor eeuwig aan dit restaurant verbonden zal blijven. “Dat soort werk, dus het maken of schilderen van logo’s of bedrijfskaarten zou ik wel vaker willen doen. Maar dan moet ik meer de boer op.” Het tekenen en ontwerpen heeft ze zichzelf helemaal aangeleerd. Toen ze 15 was maakte ze al haar eerste ontwerpen. “Maar als ik nu terugkijk vind ik die vaak niet meer zo heel goed.” Dat betekent dus dat er een hele ontwikkeling is haar werk zit. Het opvallende is wel dat Ytje eigenlijk ook iets wil dat niet meer zo gangbaar is. “Dat mensen en vooral jongeren elkaar weer echte kaartjes gaan sturen. Daar moet je meer moeite voor doen, maar het is zo leuk om te ontvangen. Dus hoop ik met mijn kaarten daar voor te zorgen.” Haar werk is te volgen op Instagram via @lettersvanytje.

Naast dat de dames op de markt hun eigengemaakte waren verkopen, is het voor hen ook gewoon een gezellig dag met z’n tweetjes. “Het is hier gewoon altijd gezellig, het publiek is leuk en wij zitten lekker te kletsen. En dan halen we even een lekker patatje en een smoothie. Wat ook prettig is, is het stageld. Voor 1 staplek van een auto betaal je maar 10 euro. Dat maakt het voor veel mensen aantrekkelijk om hier te staan.”

Nieuws

menu