3D bouwplaten uit jaren tachtig van kerken Harich en Wijckel en oude raadhuis Balk komen tot leven

Annemiek Troost (l) en Hinke Terpstra met een 3D model van de kerk van Wijckel en de bouwplaat ervan, die in de jaren tachtig is gemaakt door Johan Rietberg. Foto HoogMedia

Ruim een jaar geleden, in augustus 2021, kocht Hinke Terpstra uit Wijckel tijdens een bezoek aan de kerk in Harich twee zogenaamde bouwplaten van de kerk uit het dorp. De platen waarmee op schaal een 3D-model kan worden gemaakt belanden vervolgens bij haar op zolder. Totdat Annemiek Troost uit Wijckel haar een jaar later belde met het verhaal dat zij bij het opruimen een bouwplaat van de kerk in Wijckel had gevonden.

De bouwplaat die Troost vond in haar woning had zij ooit van iemand gekregen. ,,Nadat ik deze had teruggevonden stuurde ik Hinke een appje met een foto ervan. Zij stuurde er meteen eentje terug met een foto van de bouwplaten die zij in haar bezit had. Die bleek net als de bouwplaat die ik had gemaakt te zijn door Johan Rietberg.”

Wat volgde was een online speurtocht naar Rietberg, die een oud-ambtenaar van de voormalige gemeente Gaasterlân-Sleat bleek te zijn. ,,Via via kreeg ik vervolgens een mailadres. Toen heb ik een hele voorzichtige mail gestuurd, omdat ik niet wist of het om dezelfde Johan Rietberg ging. Ik kreeg vervolgens een hele leuke en positieve mail terug”, zegt Terpstra.

Het bleek dat de bouwplaten door Rietberg in opdracht van de gemeente Gaasterlân-Sleat in het kader van Open Monumentendag waren gerealiseerd tussen 1987 en 1989. Dat betrof niet alleen bouwplaten van de kerken in Wijckel en Harich, maar bijvoorbeeld ook van het oude raadhuis in Balk, de toren van Nijemirdum, de kerk van Sondel en van vele andere historische gebouwen. Telkens stond er in die periode een gebouw in de schijnwerpers, waar dan een bouwplaat van werd uitgebracht en die het publiek zelf in elkaar kon zetten. Daarnaast was er een kleine tentoonstelling met betrekking tot het betreffende gebouw.

Drie soorten

In zijn mail terug gaf Rietberg ook aan dat amateurhistoricus Johan Groenewoud, die eerder ook historische stukken in de Balkster Courant schreef, over meerdere bouwplaten beschikte. Via Groenewoud kregen Terpstra en Troost uiteindelijk gratis 186 bouwplaten van de kerk van Wijckel in handen, 116 van de kerk van Harich en 98 van het oude raadhuis in Balk.

,,We hebben vervolgens behoorlijk wat tamtam gemaakt via onder andere dorpskrant de Wikelflecht, het kerkblad, de website van Wijckel en via Facebook. Wie dat wil kan gratis een bouwplaat ophalen, waarbij geldt op is op”, zegt Terpstra, die zelf niet alleen de kerk van Wijckel in elkaar knutselde, maar ook die van Harich, evenals het oude raadhuis van Balk.

Tentoonstelling

De bedoeling is nu om alle bouwplaten die zijn opgehaald en waarvan ook daadwerkelijk schaalmodellen zijn gemaakt, deze tentoon te stellen van 14.00 tot 17.00 uur op zaterdag 21 januari in de kerk van Wijckel.

Terpstra: ,,Het leuke aan de bouwplaten is dat je ze zelf kunt inkleuren en je er dus helemaal je eigen draai aan kunt geven. Het is de 21ste dan ook niet alleen leuk om alle diverse modellen te bekijken, maar ook om naar elkaars verhalen te luisteren en het hoe en waarom van de manier van inkleuren te horen te krijgen. Daarnaast is het natuurlijk voor iedereen leuk om de knutselkerkjes te komen bekijken. Johan Rietberg zelf wordt eerdaags ook benaderd om van de partij te zijn om te zien wat er met de door hem gemaakte bouwplaten is gebeurd na al die jaren.

,,Ondertussen hebben we trouwens alle bouwplaten van de kerk van Harich aan Meine de Vries (lid van het kerkbestuur van Harich, red.) gegeven. Daar willen ze een soortgelijke actie opzetten.”

Wie wil, kan nog steeds een bouwplaat van de kerk van Wijckel ophalen. Dat kan door te bellen met Hinke Terpstra via 0514-531209 of met Annemiek Troost via 0514-601501.

Verzameling

Rondom de vondst van de bouwplaten en de actie die eraan is gekoppeld hebben Terpstra en Troost tal van leuke reacties ontvangen. Ook een inwoner uit Burgum wilde graag twee bouwplaten van de kerk Wijckel in zijn bezit krijgen.

,,Hij mailde dat hij bouwplaten van van alles en nog wat verzamelde en er meer dan honderd in zijn bezit heeft. We vertelden hem dat hij ook wel twee kon krijgen van de kerk van Harich en van het oude raadhuis van Balk. Daar sloeg hij steil van achterover. Hij is toen speciaal met de bus vanuit Burgum naar Wijckel gekomen om de bouwplaten op te halen. Hoe leuk is dat.”

Nieuws

menu