75ste editie herdenking Slach by Warns

De stichting achter de Slach by Warns grijpt de herdenking jaarlijks aan om na te denken over de toekomst van de Friese samenleving. Foto archief Mediahuis Noord

De stichting achter de Slach by Warns grijpt de herdenking jaarlijks aan om na te denken over de toekomst van de Friese samenleving. Foto archief Mediahuis Noord

Voor alweer de 75ste keer vindt zaterdag 24 september de herdenking van de Slach by Warns plaats. De jubileumeditie zou plaatsvinden in 2020, maar werd toen vanwege de coronatijd uitgesteld naar een later moment.


Albert van der Ploeg spreekt dab over het verleden en de toekomst van het boerenleven. Zanger Syb van der Ploeg brengt een aantal liederen ten gehore en wordt begeleid door Wiebe Kaspers. Terwijl Sigrid Kingma, ‘dichter fan Fryslân’, een aantal gedichten voordraagt.

De stichting achter de Slach by Warns grijpt de herdenking jaarlijks aan om na te denken over de toekomst van de Friese samenleving. Zo is er ditmaal na afloop een forumdiscussie met Albert van der Ploeg, wethouder Henk de Boer van de gemeente Súdwest-Fryslân en onder anderen geitenboer Wilbert Boersma.

1345

Ieder jaar wordt de herdenking gehouden op de zaterdag die het dichtst bij 26 september ligt. In 2020 viel de herdenking dus op de dag dat het exact 675 jaar geleden was dat de veldslag plaatsvond, maar is dus uitgesteld naar dit jaar.

De herdenking is zoals altijd op het Roode Klif bij Warns en begint om 13.45 uur. Dat tijdstip is een verwijzing naar het jaar van de Slach by Warns op 26 september 1345 tussen graaf Willem IV van Holland en de Friezen. De veldslag eindigde met een overwinning voor de Friezen en de dood van de graaf.

Zie ook slachbywarns.frl .