Bakhuister Bertus Mous ook vrijwilliger bij Reünieconcert Heerenveen

Bertus Mous. Foto Piet van der Werf

Bertus Mous. Foto Piet van der Werf

Duizendpoot Bertus Mous uit Bakhuizen is op 28 oktober een van de vele vrijwilligers bij het jaarlijkse Reünieconcert Heerenveen.

In Bakhuizen is Mous vooral bekend als vrijwilliger van verenigingen of dorpsactiviteiten. Zo heeft de op 27 juli 1948 geboren Bakhuister functies: op het RK-kerkhof, helpt hij mee om de kleedgelegenheden van de plaatselijke voetbalclub schoon te maken, helpt hij binnen gemeenschapshuis ‘de Gearte’, zingt hij mee in het volkskoor van de ‘Bakhûster Heechsjongers’ en als dorpshulp coördineert hij het duofietsen voor hen die niet meer alleen op pad kunnen.

Dat hij dan ook nog tijd heeft om in Heerenveen ondersteuning te bieden bij het Reünieconcert wekt dan enige bevreemding. Echter als Bertus gaat vertellen over zijn passie voor muziek dan wordt wel duidelijk dat hij op 15-jarige leeftijd gewonnen werd voor de muziek. Begin jaren zestig bij cafetaria De Ruiter aan de Havenweg draaide hij zijn favoriete singletjes in de jukebox. De zoete muziek uit de jaren vijftig die hij hoorde van zijn zussen ruilde hij in voor The Beatles. Zijn platenspeler was familiebezit, maar Jim Reeves, Conny Francis en The Everly Brothers waren taboe. Hij verzamelde dubbelelpees van Remember the zestig.

Daarna kwamen de bezoekjes aan opkomende bands, eerst in Nederland met: The Outsiders, Cuby and the Blizzards, les Baroques, the Shoes en the Motions. En vervolgens buitenlandse artiesten, zoals: Bob Dylan, the Birds, Clapton, Dire Straits en ook Fleetwood Mac.

Peace yn Riis

Bij Peace yn Riis kreeg hij associaties met Woodstock en The Isle of Wight waar gigantische festivals plaatsvonden. Zijn verzameling lp’s en cds beloopt de tachtig. De muziek bood luchtigheid in het best heftige leven van beroepsvrijwilliger Bertus, zoals beschreven in zijn zelfgeschreven boekwerkje ‘mijn jeugd van 1948 tot 1973’.

Het gezin van Joseph Mous bestond uit twaalf kinderen, waaronder zes jongens en vijf meisjes. In het boek schrijft hij de vele wederwaardigheden van zich af. Zijn boetedoening tegenover zijn moeder is een welgemeend en emotioneel gekleurd excuus van een jongen die zich later realiseerde wat hij haar aandeed in zijn rumoerige jeugd.

Het verlies van zoon Jurjen in 1979 wierp een behoorlijke schaduw over het gezin van Bertus en Dine. Maar met hun nuchterheid en de nodige onderkoelde humor wisten ze hun plek in de Bakhuister samenleving in te nemen.

Dat hij op 28 oktober in Heerenveen een geweldige tributeband van Neil Young ziet, herinnert hem aan diens optreden in Rotterdam in Ahoy waar hij bij was. Ook de David Bowie act Groud Control uit Arnhem is present.

Zie ook w ww.reunieconcertheerenveen.nl .