Balk, Lemmer en Joure in teken van eerste editie UITfestival De Fryske Marren dat ook de aftrap is van het culturele seizoen in de gemeente DFM

Het UITfestival van De Fryske Marren is tevens de aftrap van het culturele seizoen 2022/2023 in de gemeente DFM. Foto Erikjan Koopmans

De eerste editie van het UITfestival van De Fryske Marren staat voor de deur en vindt plaats op zaterdag 10 september in Balk, Lemmer en Joure.

Bij het UITfestival dat tevens de aftrap is van het culturele seizoen 2022/2023 in de gemeente DFM presenteren cultuuraanbieders hun aanbod.

In het centrum van Balk is een cultuurmarkt, kan een kijkje in het verleden worden genomen met het Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân en is er een doorlopend muziekprogramma in zaal Het Breahûs.

Als onderdeel van het UITfestival presenteert de stichting Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân (HWG) zich in het Raadhuis in Balk. Het HWG demonstreert er dan onder andere hoe er gezocht kan worden in oude archieven. Daarnaast zijn er oude foto’s en diapresentaties te bewonderen van verzamelaars, zoals: Herman Mous, Herman Melchers van Bakhuizen, Mirns en Rijs en Andries Visser met historische beelden van Oudega, Elahuizen en Kolderwolde.

Ook is tussen 11.00 en 16.30 uur in de bibliotheek nog eenmaal de tentoonstelling van het HWG over oud-Indiëgangers te bezichtigen.

Verder is ook busmuseum De Schuur van Melle van der Goot geopend. Die is gevestigd aan de Jan Jurjenssingel 1 in Ruigahuizen. Het museum vertelt de geschiedenis van het openbaar vervoer in Friesland en is eveneens geopend op afspraak, door te bellen naar 06-40199573.

Het Dok en de Midstraat

In Lemmer staan er kramen opgesteld op diverse locaties langs het Dok en kunnen bezoekers meedoen aan activiteiten. Daarnaast is er een huiskamer op de Schulpen ingericht en zijn er optredens in de Tsjerke oan it Dok.

Het evenement start in Joure bij de katholieke kerk in de Midstraat, waarbij er verschillende optredens zijn van muziekverenigingen en korpsen en zijn er in concerten te beluisteren in de Hobbe van Baerdtkerk. Verder is er een cultuurmarkt in de tuin van Museum Joure en is er muziek van diverse bands op een poppodium op de Sinnebuorren.

Het UITfestival DFM is een samenwerking tussen: Bibliotheken Mar en Fean, CVK It Toanhûs, Mar en Klif, Stichting Oud Lemmer en Museum Joure. Zie ook www.uitfestivaldfm.nl.


Nieuws

menu