Beeldhouwcentrum Koudum maakt plaats voor Vredesmonument en sluit bestaan na 27 jaar af met grootse expositie

Het is het laatste seizoen dat het Beeldhouwcentrum in Koudum in de huidige vorm is te bezoeken, voordat het in het najaar aangepast plaatsmaakt voor een zes meter hoog Vredesmonument. Foto Facebook Beeldhouwcentrum

Het Beeldhouwcentrum in Koudum staat vanaf zondag 10 juli de hele zomer in het teken van de verkoopexpositie ‘Samen in beeld’. Eigenaresse Herma Bovenkerk en haar leerlingen exposeren daarbij samen ongeveer vijftig beelden. De beelden zijn realistisch en abstract en gemaakt van steen, hout en brons.

Het is het laatste seizoen dat het centrum in de huidige vorm is te bezoeken, voordat het in het najaar aangepast plaatsmaakt voor het Vredesmonument dat Bovenkerk gaat bouwen. ,,Het Beeldhouwcentrum bestaat nu 27 jaar en er zijn zo’n 10.000 beelden in de werkplaatsen gemaakt. Het is een enorme vreugde om enkele van die werken van mijn leerlingen nu bij elkaar te laten zien. Veel leerlingen ken ik al jaren, andere cursisten zijn relatief nieuw. Wat wij delen is de liefde voor de vormentaal en het plezier van zichtbaar maken.”

Het is een van de laatste exposities van het centrum in zijn huidige vorm, eind 2022 volgt een nieuwe fase voor het beeldhouwcentrum. Bovenkerk heeft zich voorgenomen om een zes meter groot Vredesmonument te bouwen. Om daar ruimte en fondsen voor vrij te maken wordt het horecapand aan de Hoofdweg verkocht en worden de naastgelegen atelierruimtes aangepast aan het nieuw te maken kunstwerk.

Terras

Bovenkerk zegt te hopen dat de nieuwe eigenaar van het horecapand er een leuke gelegenheid van maakt. ,,Koudum heeft weer een terras in de Hoofdstraat nodig. In de werkplaatsen gaan de workshops, cursussen en beeldhouwvakanties de komende jaren gewoon door, maar met het verdwijnen van het horeca-pand zal onze expositieruimte kleiner worden. Daarom pakken we deze zomer met plezier nog een keer uit.”

De expositie is van 10 juli tot en met 29 oktober te bezoeken op donderdag en vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur in het Beeldhouwcentrum aan de Hoofdstraat 4 in Koudum.

Voor meer informatie kan gemaild worden naar info@beeldhouwcentrum.nl. Zie ook www.beeldhouwcentrum.nl .

Zelf een tip?

Heeft u zelf een leuke (interview)tip voor de Balkster Courant of zou u graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via jitze.hooghiemstra@mediahuisnoord.nl. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 06-17 242 223.

Nieuws

menu