Buurttuin Nijemirdum meer dan alleen groenten van eigen tuin. ‘Ook het sociale aspect en bewustwording spelen een grote rol’

Een stuk grond van 300 vierkante meter waar voorheen vee liep te grazen staat nu bekend als de Buurttuin Nijemirdum, die is ontwikkeld door Lian de Graaf. Zij onderhoudt de buurttuin samen met vrijwilligers. FOTO LIAN DE GRAAF

Wie langs de Hoitebuorren in Nijemirdum komt, kan het niet ontgaan dat er tegenover nummer zes een grote moestuin is gevestigd. Deze is vier jaar geleden ontwikkeld door Lian de Graaf op een stuk grond van 300 vierkante meter waar voorheen vee liep te grazen en staat sindsdien bekend als de Buurttuin Nijemirdum.

,,Ik ben altijd wel een tuinder geweest, maar het leek mij leuker om met zijn allen bezig te zijn in plaats van alleen”, zegt de Graaf die samen met haar partner de maatschap de Graaf- Matthijssen runt aan de Hoitebuorren 6. Het bedrijf richt zich op de opfok van jongvee (een verzameling jonge runderen in de leeftijd tussen het spenen en de geboorte van het eerste kalf, red.).

,,De Friezen hebben het vaak over ‘ite fan tichtby’, dat wilde ik realiseren met de Buurttuin. Want als je ziet dat groenten bijvoorbeeld het hele jaar door uit Afrika worden gehaald, denk ik eet meer seizoensgroenten, lekker en duurzaam. Dus wat ik ook hoop te realiseren is mensen bewust te maken van vers en dichtbij.”

Vrijwilligers

Het uitgangspunt van De Graaf om met zijn allen bezig te zijn in de Buurttuin is ondertussen geslaagd. Zo zijn er elke maandagmiddag, ijs en weder dienende, vijf vrijwilligers aanwezig naast de oprichtster van de tuin die is bedoeld voor iedereen die in de directe omgeving woont.

De Graaf: ,,De groenten en het fruit die worden gekweekt zijn voor de vrijwilligers. Wat overblijft wordt te koop aangeboden in een kraampje aan de overkant bij de oprit. Daar zijn ook spullen te koop van een buurvrouw die wel eens wat overheeft uit haar moestuin. Wie overigens ook vrijwilliger wil worden is op de maandagmiddag welkom vanaf 14.00 uur. Het mooie aan het vrijwilligerswerk is dat je ook onder de mensen komt en sociale contacten opdoet. Om die reden staan er ook twee bankjes in de tuin waar mensen gezellig met elkaar kunnen praten.”

Vier vlakken

De Buurttuin zelf is opgedeeld in vier vlakken en bestaat uit: aardappelen, peulvruchten, bloemen en van alles en nog wat, zoals de Graaf het vierde vlak omschrijft. ,,Daar kweken we onder andere: andijvie, uien, worteltjes, rode bieten en pastinaak. Wat betreft het bloemenvak is het zo mooi om te zien hoe Coby Bokma uit Nijemirdum daar bezig is. Zij was altijd bloembindster van beroep en maakt nu handgemaakte tassen vanuit haar bedrijf Liz & Co.”

Het mooie aan de groep vrijwilligers is volgens de Graaf sowieso hoe zij ,,elkaar perfect aanvullen. En wat ook een voordeel is ten opzichte van een eigen moestuin is dat je met een geruster hart op vakantie kunt. Want als jij afwezig bent, gaan de anderen door met de tuin. Als je ziet hoe de vrijwilligers zich inzetten en hoe zij met elkaar en de Buurttuin omgaan, dan verdient dat een hele dikke pluim.”

‘Zet je plannen door’

Ook anderen die rondlopen met een idee voor een gezamenlijke tuin raadt De Graaf aan de plannen hiervoor door te zetten en eveneens te onderzoeken welke manieren er zijn om hier een bijdrage voor te krijgen.

Zelf meldde De Graaf haar idee destijds aan bij Kern met Pit. Die landelijke organisatie steunt ideeën die ten goede komen aan het verbeteren van de leefomgeving. ,,Na een presentatie die ik heb gegeven ontving ik een financiële bijdrage van 1000 euro. Daarnaast heb ik een subsidieaanvraag ingediend bij de gemeente De Fryske Marren en die ook gekregen. Van dat geld is een kas gerealiseerd. Ook heb ik dit jaar een bijdrage gekregen van de stichting Bas Backer uit Harich”, zo wijst zij op de stichting die gelden beschikbaar stelt voor liefdadige, culturele, sociale of andere doeleinden in de regio van de voormalige gemeenten Gaasterlân-Sleat en Nijefurd. ,,Van hun bijdrage is gereedschap aangeschaft.”

Wel benadrukt De Graaf dat er een lange adem nodig kan zijn voordat er daadwerkelijk geoogst kan worden. Zo duurde het bij de Buurttuin Nijemirdum twee jaar voordat het een succes werd. ,,Daarvoor was het twee jaar ‘wrotten’ om de grond te bewerken, om er een goede tuin van te kunnen maken. Nu kunnen niet alleen de vrijwilligers ervan eten, maar dus ook anderen als er wat overblijft. Of we ook open dagen gaan houden? Dat is er nog niet van gekomen, maar daar denken we wel over na. Hoe dan ook is iedereen sowieso welkom om langs te komen.”

Zelf een (interview)tip?

Heeft u zelf een leuke (interview)tip voor de Balkster Courant of zou u graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via jitze.hooghiemstra@mediahuisnoord.nl. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 06-17 242 223.

Nieuws

menu