CBS De Klinkert maakt Sloten zwerfafvalvrij. 'Er liggen hier nog wel tien blikjes'

Leerlingen van CBS De Klinkert maken Sloten vrij van zwerfafval tijdens de Himmelwike. Foto: Sarah Palstra / Mediahuis Noord
Iedere leerling krijgt een taak toegewezen. Het pakken van afval met de afvalgrijper, het verzamelen van rommel met de prikstok en het oprapen van zwerfvuil met de handen behoren tot de mogelijkheden. Maar, er is nog een belangrijke taak om te vervullen: het vasthouden en verplaatsen van de afvalzakken. Wie welke taak op zich neemt, mogen de leerlingen zelf besluiten. „Ik wil echt graag met de grijper op pad, dat lijkt me leuk om te doen. Dan kan je makkelijk afval rapen”, zegt er een. Een ander is het er niet mee eens. „Met die prikstok rommel pakken is veel leuker. In het gras of de modder kun je diep prikken, dan kun je heel veel in een keer pakken.”
Iedere groep krijgt een eigen schoonmaakgebied toegewezen. De kleuters gaan aan de slag op en rondom het schoolplein, leerlingen van groep drie tot en met acht gaan de stad in. Bergsma is verantwoordelijk voor de groep die het havengebied opschoont. „Vanaf nu gaan de ogen naar de grond en speuren we de omgeving af. Alles wat er niet hoort, mag in de zak.” Het eerste zwerfafval is al gauw gevonden. „Juf, kijk! Sigaretten”, klinkt het van verschillende kanten.
Kapotte bierflesjes, tiewraps en plasticverpakkingen. Langs de Arjen Rypkemawei en tussen de bomen en struiken ligt allerlei afval. De leerlingen rapen alles op, al zijn blikjes favoriet. Maar, dan wel ‘gespietst’ met de prikstok. „Er liggen hier nog wel tien blikjes”, roept Nienke enthousiast. De groep haast zich ernaartoe. Ook Rutger gaat met de afvalgrijper de bosjes in. Hij komt terug met een flinke hoeveelheid piepschuim, blikjes en duct tape. „Ik heb al veel gevonden. Het is best leuk om te doen”, vertelt hij.
Daar sluiten Femke en Nienke zich bij aan. „Het is leuker dan een middag op school zitten. Nu hoef je minder hard na te denken.” Op dinsdagmiddag heeft Nienke vaak de lessen Engels en geschiedenis. „Geschiedenis vind ik wel leuk, daar ben ik ook goed in. Maar, afval zoeken is toch leuker.”
Bijzondere vondsten
„Jongens, kom hier eens kijken”, wordt door een aantal leerlingen geroepen. „Dit is best wel groot.” Ze wachten in spanning af wat er tevoorschijn komt. Achter de bosjes, verscholen onder het groen, ligt een zwarte paraplu. „Wat een mooie vondst”, zegt Bergsma. „Ik denk alleen niet dat hij nog werkt.”
De paraplu is niet de grootste vondst van de dag. Aan het einde van de Arjen Rypkemawei doet de groep nog een bijzondere vondst. „Hier ligt iets groots, zwaars, van metaal. Zullen we het optillen?” Wybe, Jelmer en Lucas stuiten op een golfplaat. Die past niet in de afvalzak, maar het achterlaten is voor de jongens geen optie. „Is het te tillen”, vraagt Bergsma. „Met zijn drieën lukt het wel”, antwoorden ze. De plaat gaat mee.
Aandacht voor duurzaamheid
De Himmelwike is een jaarlijks terugkerend initiatief van gemeente De Fryske Marren en afdeling Groen Doen van Stichting Erfgoed, natuur en landschap in Oudemirdum. Ruim duizend leerlingen zetten zich dit jaar van maandag 20 tot en met vrijdag 24 maart in om de gemeente op te schonen. „Wij doen al jaren mee met de Himmelwike. Ik vind het belangrijk om ook in de praktijk met duurzaamheid bezig te zijn. Het zien en opruimen van zwerfafval draagt bij aan de bewustwording van de gevolgen die afval heeft voor de natuur. Peuken, bananenschillen en plastic worden niet zomaar afgebroken. Door zelf op pad te gaan zien de leerlingen dat rommel lang blijft liggen.”
Bergsma ziet deze onderwerpen ook terugkomen in de lesmaterialen. „De uitleg die bij de opdrachten gegeven wordt, gaat vaker over duurzaamheid.” Ook besteedt CBS De Klinkert zelf aandacht aan duurzaamheid. „We doen niet alleen mee aan de Himmelwike, maar besteden ook aandacht aan initiatieven als Warmetruiendag. Ook doen we dit jaar voor het eerst mee aan de E-waste Race, waarmee we door elektronisch afval in te zamelen aandacht besteden aan recycling en het hergebruik van materialen.”