CDA en Kleurrijk teleurgesteld over voorstel coalitie

De gemeenteraadsleden tijdens de vergadering Foto: Meintje Bojang

Het feit dat informateur Tytsy Willemsma wil dat er een coalitie wordt gevormd van FNP, PvdA, VVD en Grienlinks en dat er dan geen 4, maar 5 wethouders worden aangesteld, is niet bij alle partijen goed gevallen. Vooral het CDA en Kleurrijk Fryske Marren hadden dinsdagavond tijdens een speciale raadsvergadering heel veel moeite met dit voorstel.

Lucienne Boelsma van het CDA vergeleek het zelfs met Boer zoekt Vrouw. “We waren blij met het grote aantal stemmen dat we hadden gekregen, kregen 1 gesprek tijdens de speeddate, maar werden toch niet uitgenodigd voor het logeerweekend. We zijn dan ook met verschrikkelijk veel vragen achtergebleven.” Het CDA werd de op 1 na grootste partij tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, maar de informateur sprak toch haar voorkeur uit voor een dagelijks bestuur zonder deze partij. Omdat de FNP met 1 zetel meer, de informateur mocht leveren, was die aan zet. En daar kwam dus uit dat noch het CDA, noch Kleurrijk Fryske Marren (dat ook 3 zetels won) in de regering zitting mocht nemen als het aan Willemsma lag.

Draagvlak

Omdat zo zei de informateur er is gekeken naar het draagvlak en een college dat een stormpje kan hebben.” De gemeenschap heeft behoefte aan een coalitie waar minder tegenstellingen zijn, voegde zij eraan toe. Volgens haar ging het vooral over vertrouwen in elkaar hebben, maar ook of partijen wel konden samenwerken en welke draagvlak er is voor zo’n dagelijks bestuur.

Niet zorgvuldig en waarom 5 wethouders?

Het CDA vond dat de hele gang van zaken niet zorgvuldig genoeg is gedaan. Ook heeft ze moeite met het feit dat er nu opeens 5 wethouders zouden moeten komen, terwijl er 8 jaar lang prima is gewerkt met 4 wethouders. “Ook is ons niet gevraagd hoeveel wethouders we zouden willen,” zei Boelsma die nu zelf wethouder is voor het CDA.

Niet naar de kiezers geluisterd

Kleurrijk De Fryske Marren ging nog een stapje verder dan het CDA. Geeske Holtrop zei zeer teleurgesteld te zijn in het voorstel van de informateur. “De 3 winnende partijen worden nu aan de kant gezet. Op deze manier wordt er niet naar de kiezers geluisterd.” Volgens Holtrop hadden de kiezers juist weer moed na de uitslag, omdat ze zagen dat hun stemgedrag aangaf dat ze verandering willen. Maar dat Kleurrijk (die 3 zetels behaalde) en het CDA dat ook een grote winnaar was nu niet in het college mag komen, vond ze zeer teleurstellend. En ze vroeg zich af of de kiezer hierdoor nog wel serieus wordt genomen.

Nieuws

menu