Connie en Rienk Harkema uit Molkwerum doen aan slow living. ‘De camper is ons thuis’

Connie en Rienk met hun camper Foto: Connie Harkema

“Slow living is een andere manier van leven. Minder gehaast en met weinig ballast”, vertelt Connie Harkema (62). Zij en haar man Rienk (66) hebben een vast woonadres in Molkwerum, maar verblijven al ruim twee jaar in een camper. “We genieten vooral van het ultieme gevoel van vrijheid.”

De vrijheid die de twee ervaren kenmerkt zich door de reismogelijkheden die de camper biedt. “We kunnen gaan en staan waar we willen en hebben telkens een ander uitzicht. We ontmoeten verschillende mensen en komen in aanraking met allerlei culturen en omgevingen.” Een vaste dagindeling hebben Rienk en Connie niet. “Wij moeten niets en kijken per dag waar we zin in hebben. Daar stemmen we onze bezigheden op af.”

Wooncamper

Connie is kunstenaar en heeft haar atelier in Molkwerum. In 2017 kochten zij en haar man het gebouw van de voormalige Frieslandbank in Koudum, om hier een galerie van te maken. “Het was een prachtige, maar ook een intensieve tijd waarin vooral ik niet aan mezelf toekwam. Eigenlijk was ik met mijn schrijflessen, demonstratiedagen en lezingen voornamelijk bezig met anderen en niet met mezelf. Aan het maken van eigen kunst kwam ik niet toe.” Haar hart ligt bij het schilderen, schrijven en reizen. “We kregen heimwee naar de mooie reizen die we eerder met onze camperbus maakten en besloten alles te verkopen. Dat was in 2020, tijdens de coronapandemie.” Connie en Rienk kochten een camper die ruim genoeg was om in te wonen. Niet veel later gingen ze op pad. “Terwijl iedereen binnen zat, konden wij overal naartoe. Mits we in Nederland bleven natuurlijk. We waren onafhankelijk en zaten in onze eigen bubbel, met een eigen toilet en een eigen douche. Dat voelde goed.”

Even wennen was het wel. “De eerste weken moesten we aan alles wennen. In eerste instantie aan de grootte van de camper en aan het rijden op de weg. Maar, ook met de weersomstandigheden moesten we rekening leren houden. Als het een paar dagen vriest, zijn de waterkranen op camperplaatsen afgesloten. In gebieden waar het bijvoorbeeld een aantal dagen heel warm is, wil je wel op een kampeerplek staan waar schaduw is. Er zijn zoveel dingen om rekening mee te houden.” Dit gaat de twee intussen goed af. “Je leert vooruit te kijken en komt al gauw achter de dagen en tijdstippen waarop je het beste kunt doorreizen naar een ander gebied. Na een poos hebben we dit ons allemaal eigen gemaakt en nu gaat alles eigenlijk vanzelf. We hoeven ons tegenwoordig alleen nog maar te concentreren op routes en bestemmingen.”

Daarnaast zijn de voorzieningen in de camper anders dan die van het huis in Molkwerum. De woonoppervlakte is kleiner en op kampeerplekken waar aansluiting op gas, water en elektriciteit niet mogelijk is, zijn Connie en Rienk afhankelijk van hun eigen voorraad. “We gaan nu veel bewuster om met stroom, gas en water. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, leef je in een camper veel zuiniger dan in een doorsneehuis.” Al is dat niet het enige verschil. “We beleven veel meer. Geen dag is hetzelfde. De camper geeft ons dan ook het ultieme gevoel van vrijheid en voelt tevens als een eigen thuis. Dit bevalt uitermate goed. Het wordt eigenlijk iedere dag beter.”

Zuid-Europa

Drie maanden geleden verruilden Connie en Rienk Friesland voor het zonnige en warme klimaat van Zuid-Europa. De twee verblijven momenteel in Spanje. “We zitten nu in de buurt van Cartagena en zijn van plan om nog zeker een paar maanden in het zuiden te blijven. Het klimaat en het land bevallen ons zeer.” Pas als de zomer aanbreekt, keren ze terug naar Molkwerum. “We wonen het grootste gedeelte van de tijd in de camper. Ons huis in Molkwerum zien we meer als vakantiehuis. In de zomer brengen we dan ook een groot deel van de tijd daar door. Lekker rustig en koel, nabij het IJsselmeer. Dan werk ik in mijn atelier, richt ik exposities in en houd ik boekbesprekingen.” Al is dat niet het enige. “Natuurlijk gaan we dan ook langs bij onze familie en vrienden. Doordat we regelmatig langere perioden weg zijn, zien we ze niet vaak. Wel houden we onderweg nauw contact. We chatten, bellen en videobellen regelmatig, maar dat voelt toch anders dan een echt gesprek.”

Nieuws

menu