De eikenboom aan de Houtdijk

De eikenboom Foto: Arnoud van de Ridder

Een paar weken geleden was er een oproep over de eikenboom nabij de provinciale weg in Harich. Meerdere reacties kwamen binnen.

Langs de provinciale weg van Balk naar Koudum staat vlak voor de rotonde in het land een eenzame eik waar vroeger een boerderijtje heeft gestaan. Meerdere reacties bereikten deze krant waaronder die van Siemen Albada uit Oudega.

Bouwplannen

“Ik ben geboren en getogen op Frisbuorren 4 te Harich, op de boerderij rechts achter de eikenboom op de foto. Het boerderijtje werd in de jaren 50 aangekocht door de K.I. Gaasterland om er een K.I. dekstation te bouwen. Het boerderijtje was toen van de familie Hendriks, die er enkele koeien had.

De bouwplannen van het K.I.-station zijn niet doorgegaan en de reden is onbekend. Het K.I.-station is later in Wijckel gebouwd. De boerderij en het perceel grond kwam weer te koop en mijn vader Gerrit Albada heeft het toen gekocht. Boer Hendriks wilde er graag blijven wonen en heeft het boerderijtje met een 5000 m2 grond weer gekocht van mijn vader”, aldus Siemen.

Beschermde status

“Bij de aanleg van de provinciale weg Balk-Koudum-Workum , kocht de provincie de grond en de boerderij. Tijdens de ruilverkaveling in de jaren 70 kwam mijn vader weer in het bezit van het stukje grond, maar helaas moest het boerderijtje toen worden afgebroken. Er was geen toegang weg meer naar de Houtdijk. Er stonden meer boerderijen aan de Houtdijk die toen zijn afgebroken. De eikenbomen stonden op een wal tussen de poel en het boerderijtje. Het boerderijtje met het stukje grond lagen wel 50 cm lager dan de omgeving. De poel is in de jaren 70 dichtgemaakt met grond uit de waterschapsloot die werd gegraven tussen de Houtdijk en de Harichsterdijk. Er zijn toen meerdere poelen dicht gemaakt. Enkele eikenbomen die er stonden zijn dood gegaan, er zijn ook enkele gekapt. De boom die er nu nog staat heeft een beschermde status’, besluit Siemen zijn ervaringen.

Een uitgebreid verslag van de boerderij en meer informatie kunt u terugvinden op de website langsdeluts.nl of op google met de trefwoorden houtdijk 6 Harich.

Nieuws

menu