Duizendpoot Andries Hoekema uit Koudum benoemd tot 'Beantsje fan it jier'

De beloning voor het Beantsje fan it jier. Andires Hoekema zelf kon vanwege ziekte niet op de foto. Foto Dorpsbelangen Koudum

Andries Hoekema is tijdens de feestweek van Koudum benoemd tot Beantsje fan it jier.

Beantsje kun je worden door je jarenlang belangeloos in te zetten voor het dorp of dorpsgenoten. Hoekema zet zich al zijn hele leven in voor de Koudumer gemeenschap. Dat doet hij naast zijn werk bij de gemeente Súdwest-Fryslân.

Het betrof de 32ste uitreiking van de ereprijs waarbij de ‘oud-beantsjes’ zich buigen over de vraag wie zich beantsje van het jaar mag noemen. De stemming en de bekendmaking is een zorgvuldig proces, omdat de naam niet mag uitlekken. Een aantal weken voor de uitreiking wordt de familie benaderd om mee te spelen in het complot.

Durk Grouwstra, voorzitter van Dorpsbelangen Koudum, zegt blij te zijn dat er dit jaar weer een normale uitreiking van het Koudumer beantsje in dorphuis De Klink was. ,,Het doen van vrijwilligerswerk zorgt voor binding in het dorp en het is een eer om Koudumer beantsje te worden.”

Ziekte

Hoekema zelf moest vanwege ziekte verstek laten gaan bij de huldiging. Om die reden heeft het bestuur van dorpsbelang hem donderdagavond, voor het matinee, thuis verrast. Na een kort woordje door Grouwstra kreeg Hoekema de versierselen, waaronder het ‘Sulveren beantsje’, gemaakt en ontworpen door de Koudumer goudsmid Petra van der Beek.

Het kersverse Beantsje heeft als vrijwilliger onder andere zijn sporen verdiend bij: Oeverzwaluwen, kantinebeheer Sandobbe via de Klink, stichting dorpsvernieuwing Koudum, bestuur dorpsbelang Koudum, werkgroep kunstencentrum, stichting monumenten Súdwest-Fryslân en diverse functies binnen de kerk.

Nieuws

menu