Een ‘vergeten’ schilder uit Burgum

De krijttekening FOTO: FRIES SCHEEPVAARTMUSEUM

Willem Jans Dijk uit Burgum is een ‘relatief’ onbekende schilder waarvan het werk vaak in de Waterkampioen en de Schuttevaer werd afgebeeld. Wie was hij?

Willem Jans Dijk ziet het levenslicht op 15 februari 1881 in het Friese Burgum. Zijn vader Jan Martens Dijk is schipper en getrouwd met Jacoba Willems Bos. In 1896 gaat de 17-jarige Willem Jans naar Groningen om opgeleid te worden tot onderwijzer en na zijn opleiding krijgt hij een baan als leraar in Makkum. Ondertussen leert hij zichzelf schilderen en tekenen en krijgt daarbij advies van onder andere tegelschilder J. ten Zwege en kunstschilder Dirk Nijland (1881-1955). Na diverse omzwervingen komt Willem Jans in Den Haag terecht en zet het onderwijzersvak voort vanaf 1910. In de Tweede Wereldoorlog komt hij terug naar Friesland en duikt onder nabij Galamadammen. Daar komt de link met zijn vader (schipper) terug en schilderde hij verdwijnende binnenschepen die vaak in de Waterkampioen en het blad Schuttevaer (voor de scheepvaart) worden gepubliceerd.

Krijttekening

De autodidact Dijk schilderde ook landschappen waaronder deze krijttekening van het Oudemirdumerklif dat in 1925 is gemaakt. Onderaan het werk staat nog: “In 1925 aangekocht door Natuurmonumenten. Na de droogmaking (van de Zuiderzee red.) heeft het veel van zijn karakter verloren”, aldus Dijk. Minder bekend is dat Willem Jans actief Natuurmonumenten heeft geadviseerd het Oudemirdumerklif aan te kopen. En met succes; in 1927 kwam het eerste perceel en in 1930 het tweede en in 1933 werd het derde perceel aangekocht. Willem Jans Dijk overlijdt op 23 oktober 1970 in Den Haag.

Nieuws

menu