Een blikje en een dopje in strijd tegen hersentumoren

Hendrik Rienstra bij de inzamelbak in de voortuin FOTO: ARNOUD VAN DER RIDDER

Als het maar metaal is. Dan kan het in de groene container in de voortuin van Trijntje en Hendrik Rienstra uit Nijemirdum. Blikjes, flessendoppen, fietswrakken, oude wasmachines, vaatwassers en dergelijke. De opbrengst van het gescheiden metaal gaat naar de stichting STOPHersentumoren.

In de keuken is Trijntje Rienstra de Jong druk bezig met het avondeten. Tussen het omkeren van de krieltjes en de bonen door, praat ze honderd uit over de uit de hand gelopen hobby waar ze in 2019 mee gestart is: ”Ik ben nogal van het facebooken en zag iets voorbij komen over het inzamelen van oud ijzer voor een goed doel. In Brantgum is Elly Leijstra-Van der Velde in 2017 gestart met de inzameling van oud ijzer. Onder de naam blikjedopje.nl wil zij 100.000 euro ophalen voor onderzoek naar hersentumoren. Zij kreeg zelf de diagnose hersentumor en wil iets terug doen. Daarom startte zij de inzameling van oud ijzer. Ik las dat op Facebook en het is een kleine moeite om een bak voor flessendoppen en drinkblikjes in de tuin te zetten. Dat liep al snel uit de hand en nu staat er een groene container die we elke dag legen. In het begin werden blikjes en dopjes verzameld, maar al snel ook klein huishoudelijk materiaal en nu komt er van alles binnen; wasmachines, vaatwassers, accu’s, oude fietsen, bagagedragers, kasten en….je kan het zo gek niet noemen of mensen helpen ons met oude metalen. En alles scheiden we hier; althans dat doet mijn man Hendrik, want voor mij is het te zwaar”, vertelt Trijntje.

Elk metaal een andere prijs

Hendrik is in het dagelijks leven metselaar en komt iets later binnen van zijn werk. “Ik hoopte al dat jullie begonnen waren”, verontschuldigt hij zich. Met de adrenaline in het lichaam van een onverwachte ophaalklus ergens in Lemmer vult hij meteen aan: “Je raadt nooit wat ik nu weer heb meegemaakt. Hamstra uit Balk (de oud-ijzerhandelaar red.) belde mij op of ik na mijn werk wat klein ijzerwerk wilde ophalen. Soms heeft hij geen tijd voor kleine dingetjes en dan doe ik het voor hem. Ik kom op dat adres en daar staan grote ijzeren kasten die weg moesten vanwege een overlijden. De vrouw van het huis vertelt dat ze het graag aan een goed doel geeft, omdat in haar familie ook iemand met een hersentumor is overleden. Ik heb dus al dat zware materiaal meegenomen en ga het kleine ijzerwerk scheiden en pletten achter in de tuin. Daar staan grote afvalcontainers die we van de gemeente hebben gekregen en daarin gaat alles apart. Een blikje van ijzer is anders dan van aluminium en heeft een andere prijs. Daarom sloop ik ook de wasmachines en vaatwassers die ze brengen. Het koper is duurder en ook roestvrijstaal heeft een andere prijs. Voor een oude wasmachine krijg ik slechts de sloopprijs en gescheiden metaal is nu eenmaal meer waard”, voegt de 45-jarige Hendrik er aan toe.

Geen strijkstok

Trijntje en Hendrik zijn vol van hun inzamelingsacties en krijgen veel voldoening en waardering van hun werk: “In onze families kennen we ook mensen die kanker hebben gehad en dan vinden we het gewoon mooi om iets terug te doen. Het is dagelijks even een half uurtje werk en dan hou je het goed bij. Het meeste werk heb ik aan de blikjes die ik allemaal moet pletten. Een maat van mij heeft een handmatige blikjespletter gemaakt en dat gaat een stuk makkelijker dan pletten met de voet; dat voel je wel na een paar dagen. Ik zou nog wel een automatische pletmachine op lucht of stroom willen hebben, want het handmatig pletten is toch wel pittig. Dus als iemand mij kan helpen aan een

dergelijke machine dan zou dat fijn zijn. Maar als dan de containers vol zijn ga ik met een volle aanhanger met metaal naar Hamstra en kan ik weer wat geld bijschrijven op de rekening van blikjedopje.nl van Elly. Haar teller staat nu op 25.000 euro en dat bedrag groeit elke dag. Er blijft hier niets aan de strijkstok hangen. Elke eurocent gaat naar de STOPhersentumoren.nl. Laatst had ik een goede fietsendrager voor de sloop, maar die heb ik verkocht aan een vriend van mij. Ook dat geld gaat naar blikjedopje”, benadrukt Hendrik. “En daarom zet ik ook de opbrengsten met bonnetje en al op Facebook, zodat de mensen kunnen zien wat het allemaal oplevert. Die openheid moet je geven want daar hebben de mensen ook recht op”, besluiten Hendrik en Trijntje hun verhaal. www.blikjedopje.nl

Meer informatie over het initiatief van Elly Leijstra uit Brantgum en haar inzamelingen zijn te lezen op de wesbsite www.blikjedopje.nl Daarin aandacht voor Elly, het werk, de inzamelingspunten in Friesland en andere provincies in noordelijk Nederland. In het midden en zuiden van het land is Elly op zoek naar meer inzamelingspunten. Het geld dat Elly inzamelt komt geheel ten goede aan de landelijke stichting www.stophersentumoren.nl Het geld wordt gebruikt voor het broodnodige onderzoek. Mensen die geen metaal hebben kunnen ook geld doneren. Zie ook https://www.facebook.com/actieElly en https://www.facebook.com/Hendrikrienstra In Nijemirdum kan het oud ijzer worden ingeleverd op het adres Omrin 14 bij Hendrik en Trijntje. Bij Hamstra in Balk staat ook een collectebus waar mensen metaal kunnen deponeren.

Nieuws

menu