Eikenbosje langs de Houtdijk nabij Kippenburg

Naast het eikenbosje lag een drinkpoel waarin ook afval werd gedeponeerd. In 1953 bestond het bewuste bosje uit minstens tien bomen met eromheen paaltjes met prikkeldraad. Foto Arnoud van de Ridder

Van een lezer uit Zoetermeer kreeg ik het volgende stukje over een boerderij en een verdwenen bosje.

In 1953 stond vlakbij Kippenburg, tussen twee bospercelen, middenin het land en circa honderd meter vanaf de Houtdijk een boerderijtje. Het was een klein woonhuis met daarachter een hooischuur, een aangebouwde stal voor zes koeien, een vrijstaande wagenschuur en/of varkensstal en een kippenhok.

De kleine antieke gele Friese baksteentjes waaruit het woonhuis en de stal waren opgetrokken doen vermoeden dat het boerderijtje rond 1953 al 100 tot 150 jaar oud was. Het adres is Houtdijk 7.

In de hoek die de woning met de stal vormde is een hok getimmerd dat dienst deed als woonkeuken en klompenhok. In de stenen muur waartegen het hok was aangebouwd bevond zich de oorspronkelijke toegangsdeur van het huisje. Op de deurpost een overgeschilderd metalen plaatje met huisnummer ‘10’. Er heeft dus een hernummering plaatsgevonden. Dat betekent dat vóór 1953 meer huizen of boerderijen langs de Houtdijk hebben gestaan.

Drinkpoel

Een interessant aspect van de locatie is de verhoging in het land met daarop eikenbomen. Naast het eikenbosje lag een drinkpoel waarin ook afval werd gedeponeerd. In 1953 bestond het bewuste bosje uit minstens tien bomen, met eromheen paaltjes met prikkeldraad.

De drinkpoel is nu overbodig en gedempt rond 1953. Het eikenbosje moest blijven zoals het was, maar is in de loop van de tijd steeds kleiner geworden. Een paar jaar geleden stonden er nog maar twee bomen en nu nog maar eente.

De vraag is nu aan de lezer of er iemand iets weet over het ontstaan en de verdere geschiedenis van het verhoogd gelegen bosje. Waarom moest het blijven en wie bepaalde dat? Reacties kunnen worden gestuurd naar arnoudvanderidder@gmail.com.

Nieuws

menu