Extra voorstelling Bile yn Wicklewood vanwege grote animo

Het decor en podium van het iepenloftspul Bile yn Wicklewood in aanbouw. Foto Daan Meijer

Er komt een extra voorstelling in Wijckel van het iepenloftspul Bile yn Wicklewood. Die wordt opgevoerd op donderdag 23 juni. De andere uitverkochte opvoeringen in het Van Coehoornbos op de ijsbaan zijn op 17, 18, 24 en 25 juni en worden telkens bezocht door driehonderd toeschouwers uit heel Friesland.

Voor Wijckel is het de tweede maal dat er een groot schouwspel wordt opgevoerd. De eerste was in 1945 vlak na de Tweede Wereldoorlog en vond toen plaats nabij de huidige dokterspraktijk. Het werd opgevoerd door de Wijckelers en had als onderwerp de Wijckeler gemeenschap. ,,Goed beschouwd is het nu de eerste keer dat er een echt iepenloftspul wordt opgevoerd in het dorp”, zegt Elske Woudstra, voorzitter van de stichting Mei en Foar Elkoar die de Bile yn Wicklewood mede-organiseert en zelf de rol van vicevoorzitter Jeltsje Klimmer speelt in het stuk.

Het stuk is geschreven door Romke Gabe Draaijer, acteur bij onder andere Tryater en regisseur van diverse locatietheaters. Hij verdiepte zich niet alleen uitvoerig in de geschiedenis van Wijckel, maar ook in de verenigingen die er zijn. De Bile yn Wicklewood die hij vervolgens op papier zette, gaat over een kleine dorpsgemeenschap die steeds verder van elkaar af komt te staan. De vraag wordt gesteld hoe ver je als gemeenschap en als individu gaat in het verkopen van jezelf en jouw identiteit. Daarnaast is het een ‘documentaire openluchtvoorstelling’ vol onderlinge intriges, vriendschappen, humor en muziek.

Verwijzing

Het iepenloftspul zelf verwijst naar de huidige situatie in Wijckel en dan vooral naar de ontwikkelingen in het dorp door de sluiting van basisschool De Regenboog in 2012.

Woudstra: ,,Ondanks dat er genoeg leerlingen waren, besloot de overkoepelende organisatie dat de kinderen wel naar scholen in omliggende dorpen konden. Hierdoor werd de verbinding en leefbaarheid minder in het dorp. Dorpshuis Irene kreeg een opknapbeurt en keerde als bruisend middelpunt terug. Om de verbinding te versterken bedacht de fanfare daarom in 2018 een 24-uurs muziek-marathon. Iedereen die dat wilde kon daarbij voor vijf euro op de foto voor een Delftsblauwe tegel op ‘de smoelenmuur’ in dorpshuis Irene.”

De 24-uurs actie van Melodia bleek dusdanig aan te slaan, dat er een mooi bedrag overbleef na afloop. Samen met toneelvereniging de Bargebeck ging Melodia vervolgens in 2019 om tafel zitten. ,,Toneelvereniging de Bargebeck bestond in 2020 namelijk veertig jaar en Melodia negentig jaar, en zo ontstond het idee om een iepenloftspul organiseren”, zegt Woudstra, waarna vanuit de toen nieuw opgerichte stichting Mei en Foar Elkoar, die zich ook na het iepenloftspul blijft inzetten voor Wijckel, Romke Gabe Draaijer als regisseur werd aangetrokken.

Uitgesteld

Vanwege de coronatijd moest het stuk twee jaar worden uitgesteld en wordt het eerdaags opgevoerd. Dat gebeurt door ongeveer twintig personen die uit Wijckel of directe omgeving komen. Daarnaast wordt de muziek in het stuk gespeeld door Melodia, terwijl het koor Samar uit Balk medewerking verleent.

Woudstra: ,,We hadden nooit verwacht dat het zo’n succes zou worden. Het is de eerste keer dat we een iepenloftspul opvoeren en dan is het drie weken van tevoren al uitverkocht en is een extra voorstelling nodig. Daar droom je alleen maar van. Heel veel mensen vragen of het een vervolg krijgt. Het is heel veel werk naast ons reguliere werk. Ik zeg niet meteen nee, maar we gaan eerst dit iepenloftspul ervaren en daarna verder kijken.”

Het verhaal

Wicklewood is een klein dorpje in Bosgeasia, waar iedereen wel wil wonen. Het dorpje is erg zelfvoorzienend en heeft alle voorzieningen van vroeger nog, zoals: een bakker, slager, groenteboer en een fietswinkel. Alleen de school is kort geleden gesloten. En hun laatste sociale voorziening, de fanfare Melodia, staat op de tocht omdat de ‘districtie’ de subsidie heeft stopgezet en vol op toerisme wil inzetten.

Het hart zou uit Wicklewood gescheurd worden en de inwoners zetten acties op om Melodia te redden. Wanneer het plan ‘Amsterdamsko Lake Distrikt’ op tafel ligt, lonkt de roem en het geld. Hiermee is niet alleen Melodia te redden, maar kunnen ook alle dromen in vervulling gaan. Maar hoe meer ‘Plan ALD’ zijn vorm krijgt, hoe verder de gelederen op scherp komen te staan in Wicklewood.

Kaarten voor het iepenloftspul kosten 18,95 euro en zijn te koop via iepenloftspulwijckel.nl

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Balkster Courant of zou u graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via jitze.hooghiemstra@mediahuisnoord.nl. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 06-17 242 223.

Nieuws

Meest gelezen

menu