Frisse start voor schakers Rijs

De bondswedstrijden beginnen bijna voor de schakers uit Rijs FOTO: Herman Beks

Uitgerust van enkele weken kerstreces begonnen de leden van schaakclub Rijs aan de veertiende ronde van de interne competitie. Hopelijk blijven ze nog even uitgerust want binnenkort beginnen de bondswedstrijden weer. En als klapper is er dan nog het traditionele Kliffentoernooi op 14 januari.

Aanvoerder van de ranglijst Frank Teunisse deed zijn reputatie eer aan door Hans Starreveld te verslaan. Hij blijft voorlopig nog wel eerste. Runner up Chris Draijer verslikte zich door een incorrecte dame-offer. Jarige Douwe Tjerkstra vond daarna de winstvoering. Hij was de gelukkigste man van de avond. Want een tweede partij tegen Piet Heldring, gelijktijdig gespeeld, won hij ook al (foto).

Saaie pot

Oud-kampioen Jan Brinkman had veel moeite met Jan Pieter Feenstra. Een betere stand verkrijgen en die omzetten in winst zijn twee verschillende vaardigheden. Naast hen zwoegde Henk Breimer om een mindere stelling niet een nederlaag te laten worden. Het lukte hem niet, Herman Beks noteerde de winst. Even daarvoor hadden Auke Wouda en Trienke Wijmenga besloten tot remise, het enige gedeelde punt van de avond. „Een saaie pot” vond Wijmenga. Het klapstuk van de avond was het eindspel van Wim de Groot met de witte stukken tegen Dick van Kolfschoten. Na een wisselend verloop leek het of Van Kolfschoten een winstvoering had met een doorgebroken vrijpion. De Groot zag een ontsnapping voor zijn gepende koning, en toen was het onverwacht snel uit.

Nieuws

menu