Geheimzinnige letters in bos Elfbergen

De betreffende letters FOTO: Arnoud van de Ridder

In bos Elfbergen aan de Kooilaan staan de letters L en C al jaren zichtbaar op 2 stenen zuilen. Wat betekenen deze letters en wie weet er meer over?

De Kooilaan is een langgerekt mooi bospad dwars door bos Elfbergen achter Oudemirdum. Achter camping de Waps ligt de gegraven bosvijver uit de jaren 30 te pronken in de herfstkleuren en aan de andere kant van de Kooilaan is er het hondenbos met de gegraven poel van Staatsbosbeheer. De Kooilaan refereert naar een oude vogelkooij of eendenkooi die op die locatie heeft gelegen. Daarvan is niet zoveel meer te zien, behalve het kooikershuisje en de natte pitrusvegetatie waar de eendenkooi heeft gelegen.

Aan het begin van de Kooilaan sieren twee stenen zuilen het veld met daarop de letters L (linkerzuil) en C op de rechterzuil. Een soort wapenschild met 3 Friese pompebledsjes maken het geheel compleet. Het doet denken aan een oude toegangslaan naar een statig landhuis, maar daarvoor is geen bewijs. Of is het een eerbetoon aan een markante Gaasterlander die zijn initialen heeft achter gelaten? Anderen beweren dat het iets te maken heeft met een puzzeltocht of speurtocht of weet de Leeuwarder Courant er meer van? Wie het weet mag het zeggen. Reacties via arnoudvanderidder@gmail.com of 0630105981

Nieuws

menu