Gemeente De Fryske Marren heeft coalitieakkoord rond

Komende woensdag wordt het akkoord gepresenteerd aan de gemeenteraad en worden de beoogde wethouders voorgesteld. Archieffoto Mediahuis Noord

De FNP, CDA, PvdA en GroenLinks in De Fryske Marren hebben hun coalitieakkoord gepresenteerd, getiteld ‘Fûnemint foar moarn’.

Het gaat om een akkoord in hoofdlijnen. De nieuwe coalitie, die bestaat uit dezelfde partijen als de oude coalitie, wil daarmee ruimte geven aan de raad om mee te beslissen bij de uitvoering.

Komende woensdag wordt het akkoord gepresenteerd aan de gemeenteraad en worden de beoogde wethouders voorgesteld. Dat zijn Remboud van Iddekinge (FNP), Chris van Hes (FNP), Luciënne Boelsma-Hoekstra (CDA), Barbara Gardeniers (CDA), Janita Tabak (PvdA) en Irona Groeneveld (GroenLinks).

De partijen denken de komende jaren met een aantal grote thema’s aan de slag te moeten. Zo verwachten de coalitiepartijen dat ‘het COA een beroep op ons doet voor een mogelijk permanent AZC ergens in onze gemeente. Op dat moment maken we de afweging’.

Ook het stikstofdebacle komt voorbij in het akkoord. De partijen melden dat ze actief willen meedenken over een omschakeling naar vormen van duurzame landbouw.

Lelylijn

Ook de mogelijke komst van de Lelylijn wordt aangestipt. Wanneer deze de plannen ook concreet mogen worden, willen de partijen actief betrokken zijn bij de gevolgen voor de gemeente. ‘Te denken valt aan de discussie over het tracé, de inzet op een aquaduct bij de Skarster Rien en een station op ons grondgebied’.

In eerste instantie wilden FNP, PvdA en GroenLinks met de VVD een coalitie vormen. Er was weinig steun in de raad om het CDA weer in de coalitie te zien. Toen de VVD zich terugtrok vanwege onenigheid over wie wethouder zou worden, schoof het CDA alsnog bij de gesprekken aan.

Nieuws

menu