Hans Nijland prijst VV Balk: 'Als je met dit spul geen kampioen wordt, snap ik er geen snars van'

Hans Nijland tijdens zijn speech

Hans Nijland tijdens zijn speech Foto: Meintje Bojang

Sponsoren, leden van de club van 100, donateurs en vrijwilligers van VV Balk hadden vorige week woensdag een bijzondere avond. Voormalige directeur van FC Groningen Hans Nijland hield namelijk een praatje voor ze. De langst zittende directeur binnen het betaalde voetbal wist de aanwezig met zijn smeuïge verhalen goed bezig te houden.

“Ik ben hier wel in het hol van de leeuw,” zei Nijland. “Een Groninger omringd door allemaal mensen van Heerenveen en Cambuur. Vervolgens wees hij op een groep jonge spelers die net hun training achter de rug hadden. “Als je met dit spul geen kampioen wordt, snap ik er geen snars van.” Nijland roemde verder de accommodatie van Balk. “Een compliment voor de vereniging dat dit er allemaal zo goed uitziet.” En voor bedrijven die aanwezig waren had hij ook nog een goede tip. “Als je achterover leent, gebeurt er niks. Je moet je netwerk op orde hebben.

Eerder op de avond werk bekendgemaakt dat Van Mossel Hyundai Heerenveen heeft aangegeven 3 jaar lang hoofdsponsor te willen zijn van de A- selectie. Ze doen dit in ieder geval 3 jaar – vanaf het seizoen 2023- 2024. Op de bekendmaking werden ook de nieuwe shirts getoond met de namen van de nieuwe hoofdsponsor er dus op.

Vervolgens trakteerde hij de aanwezigen om de meest sappige verhalen. Nijdam stopte op zijn 58e als voorzitter van FC Groningen en is nu 62. “Ik was er 7 dagen per week mee bezig. Ik bedacht toen dat ik ook wel eens wat anders moest doen met mijn leven.” En wat hij als eerste deed: ”Een pelgrimstocht lopen in Spanje. Ik dacht dat dit alleen voor geitenwollensokkentypen was, maar het bleek fantastisch te zijn.” Het zwarte gat waar hij bang voor was, kwam er trouwens ook niet, wist hij de aanwezigen gerust te stellen.

Zwart scenario

Dat FC Groningen momenteel zo slecht in de competitie staat noemde hij een echte blamage. “We hoorden eerst bij de eerste 8 van Nederland. Als je nu 17 staat, is dat niet best.” Hij noemde het seizoen voor Groningen onrustig en was blij dat Riemer van der Velde ziek was toen Heerenveen Groningen versloeg. Hij gaf verder aan dat hij rekening houdt met een wel heel zwart scenario voor de club dit seizoen.

Marieke (12 jaar jonger, mijn vrouw) kwam ook opvallend vaak voor in de speech van de voormalig directeur. Doordat ze hem op het hart drukt dat hij soms moet inbinden. Doordat ze er voor zorgt dat er bij hen aan de keukentafel de grootste deals ooit werden gesloten. En dan die deals: Nijland raakte er niet over uitgepraat. Over hoe ze Virgil van Dijk ontdekten bijvoorbeeld. Op weg naar Antwerpen, maar omdat er toch nog tijd over was even een tussenstop bij Willem II in Tilburg. Maar omdat er weinig bekend was voor de speler, moest zijn status worden uitgezocht. Had hij een contract en zo ja voor hoeveel? Nijlands zoon Stef speelde toen ook bij Willem II en die was er dus zo uit. “Hij bleek amateur te zijn, had geen rijbewijs en we tekenden een contract met hem voor 1385 euro bruto per maand. Nu verdient hij dat in een tiende van een seconde.” Een exceptioneel talent noemde hij Virgil niet. Wel iemand die zijn carrière zorgvuldig plande en 1 van de beste centrale verdedigers.

Maar toen Virgil naar Ajax wilde, kocht die hem niet. “Ze kochten een ander voor 4 miljoen.” Op de vraag waar al die hoge transferbedragen zijn gebaseerd zei hij: ”Nergens op.” In 2013 werd wel een deal gemaakt: Van Dijk ging naar Celtic, dat zo’n drie miljoen euro voor hem betaalde. Heel soepel ging dat niet. Nijland:”We hadden met Celtic afgesproken in het Hilton. De schotten kwamen met een bod van 2,7 miljoen, maar dat was ons te weinig. Ik zag op hun tickets dat ze om 7 uur terug vlogen naar Schotland. Dus ik wist dat we tijd moesten winnen. Dat plan lukte. En hoe! “Ik bedong een transfer van 2,8 miljoen met verkoooppercentage van 15% en daarboven weer een doorverkooppercentage van 10%.” Dat bleek niet alleen niet te bestaan, het zou ook juridisch niet kunnen. “Tot 10 minuten voor ik het opperde wist ik ook van het bestaan niet. Maar het lukte en we maakten de deal. Dat gaf zo’n fantastisch gevoel, ik was zo blij als een kind.” En het doorverkooppercentage op het verkooppercentage werd nog eens grif gestort ook, zonder enige wanklank. Want na 2 jaar werd Virgil voor een astronomisch bedrag verkocht aan Liverpool. “Ik zei toen wacht nog maar even een paar dagen met de rekening. Maar toen we hem stuurden, was hij binnen 48 uur betaald en stonden er miljoenen op onze rekening.” Toch vond hij het vooral prachtig dat Virgil zo’n prachtige carrière heeft gemaakt. “Dat je het van amateur zo hoog schopt, kan tegenwoordig volgens mij niet meer.”

Riemer van der Velde

Van ons eigen Riemer van der Velde leerde de voormalig voorzitter erg veel zo liet hij weten. “Hij heeft me wegwijs gemaakt. Hij liet heel veel mensen bij hem aan de keukentafel aanschuiven en maakte daar de grootste deals. In dat geval moet je vrouw er trouwens wel achter staan. Dat deed mijn Marieke (12 jaar jonger) zeker.”

Maar niet alles lukte aan die keukentafel. Hij moest er ook vaak op uit. Terwijl hij een enorme vliegangst heeft (“maar voor je clubje doe je alles”) moest hij soms naar de meest verre bestemmingen vliegen. Of moest hij meezuipen omdat dit de gewoonte was. Moest hij spreken in het Koreaans voor een zaal van 300 mensen (in een pinguïns pakje terwijl ik me helemaal uit de naad zweette) en waar de dames van plezier op hen werden afgestuurd. (Dan maakte ik een foto met ze en stuurde die naar Marieke, waarop die terug appte: ”Het gaat lekker he met die onderhandelingen!”).

Maar ook spelers die zich maar niet aan de regels wilden houden, de benen in de nacht namen en nog helemaal dronken aan het ontbijt verschenen.

En toen vertelde hij ook nog hoe zijn club Luis Suárez had weten te strikken. Daarvoor vlogen ze naar Uruguay. Suárez toen 17 jaar, was eigenlijk helemaal niet de man waar ze voor kwamen, maar toen ze hem na veel foute acties een schitterende goal zagen maken wisten ze: “Die halen we naar Groningen.” Daarvoor moest er wel onderhandeld worden met de meest louche figuren. “Boef 1 en boef 2 noemde ik ze. En onderhandelen in Zuid-Amerika gaat niet zoals hier. Ze scholden me verrot, gooiden met kopjes. En toen ze daar mee klaar waren, gingen ze weg. We hadden geen deal. Ik stelde vervolgens voor om toch nog even bij ze langs te gaan in het hotel waar ze zaten. Daar zaten ze aan de whisky en waren helemaal verbaasd dat we terug waren gekomen. Door met ze te drinken en een vertrouwensband op te bouwen, kochten we deze stervoetballer uiteindelijk voor 1,55 miljoen, te betalen in 2 termijnen. Dat Luis Suárez geen idee had waar Nederland lag en hem dat ook niet interesseerde, vonden ze bijzonder. “Maar hij zei tegen ons: ”Als je kampioen wilt worden, moet je mij nemen.” En in het gezin van Nijland werd de Uruguayaan een soort zesde kind. “Hij was ook degene die het voorwoord in mijn boek mocht schrijven.”