Hoge energiequote voor De Fryske Marren: inwoners zijn 24 procent van inkomen kwijt aan energierekening

In De Fryske Marren gaat zo’n 24,3 procent van het inkomen op aan de energiekosten. Foto: LC
In De Fryske Marren gaat zo’n 24,3 procent van het inkomen op aan de energiekosten. Na betaling van de energierekening houden inwoners zo’n 1879 euro over. De gemeente hoort daarmee bij de gemeenten waar dat percentage het hoogste ligt, al is het in een andere gemeente nog hoger.
Cijfers
Zonneplan berekende per gemeente en provincie de gemiddelde maandelijkse energiekosten en zette dat af tegen het besteedbaar inkomen per huishouden, gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling. In Achtkarspelen liggen de maandelijkse energiekosten momenteel op 624 euro per huishouden, terwijl een doorsnee huishouden er 2467 euro verdient. Op Vlieland verdient men gemiddeld genomen zo’n 450 euro meer en liggen de energiekosten bijna 70 euro lager. Ook in Leeuwarden is de energiequote relatief laag vergeleken met de overige Friese gemeenten, maar ligt het gemiddelde inkomen juist aanzienlijk lager. Na betaling van de energierekening houdt een huishouden in Achtkarspelen het minst over en een huishouden op Vlieland juist het meest.
Hoogste energiequote in het Noorden
Inwoners van Drenthe, Friesland en Groningen komen gemiddeld genomen tot een energiequote van meer dan 22 procent. In Flevoland gaat het daarentegen om ‘slechts’ 15 procent. Ook in de overige drie Randstadprovincies valt dit getal relatief gezien nog mee. Desondanks is het overal alle hens aan dek, want al bij een energiequote van 10 procent sprake spreken we van zogeheten ‘energiearmoede’.
Zonneplan deed dit onderzoek om uit te zoeken in welke delen van Nederland men het meest kan besparen door gebruik te maken van een dynamisch energiecontract. Met zo’n contract verschilt de prijs voor gas dagelijks en de stroomprijs zelfs elk uur, afhankelijk van de markt. De prijzen zijn een dag van tevoren inzichtelijk via een app. De afgelopen twaalf maanden bespaarden gebruikers gemiddeld 24,6 procent aan stroomkosten en 9 procent aan gaskosten ten opzichte van Nederlanders met een vast of variabel contract. Een Fries huishouden zou daarmee gemiddeld 77 euro per maand besparen.
Dorpshuizen
De sterke stijging van de energieprijzen bezorgt veel mensen in instellingen problemen. Stichting Doarpswurk luidt eveneens de noodklok. Het is code rood voor dorps- en buurthuizen. Uit een enquête, s uitgevoerd door de Landelijke Vereniging Kleine Kernen (LVKK) en LSA bewoners, komt dat beeld naar voren. . Door de sterk gestegen energielasten komt een zeer groot deel in liquiditeitsproblemen. Financiële ondersteuning is dan ook van groot belang om deze belangrijke voorzieningen in stand te kunnen houden. Velen zijn nauwelijks bekomen van de financiële knauw, die iedereen heeft ervaren door de beperkingen tijdens de coronaperiode. Deze energiecrisis is dan ook voor veel dorps- en buurthuizen de druppel die de spreekwoordelijke emmer doet overlopen. Het is niet meer vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf.
Stichting Doarpswurk geeft aan een actieve lobby te voeren om financiële ondersteuning te bewerkstellingen.