'It grutte swijen' over Koudum in WOII aan bod bij boekpresentatie

Foto Ytsje Hettinga

Dorpshuis De Klink in Koudum is 4 mei vindt het toneel van de presentatie van het boek ‘It grutte swijen’, dat de lezer meeneemt naar Koudum tijdens de hongerwinter van 1944-1945 in de Tweede Wereldoorlog.

Het uitgangspunt van het boek is het doodschieten van een 22-jarige jongeman uit Koudum in het Drentse Norg door Duitse officieren. Voor Koudum had dit voorval grote gevolgen, waar heel lang over werd gezwegen.

In It grutte swijen staan de drie Friese monologen die Ytsje Hettinga in het kader van 75 jaar bevrijding schreef voor theatergroep Sult. In het stuk, vanwege de coronamaatregelen nooit werd gespeeld, laat zij vrouwen aan het woord die geleden hebben onder het verlies van hun zoon of broer.

Hettinga maakte de drie monologen op basis van een onderzoek dat Jan de Vries jarenlang deed naar de gebeurtenissen in de winter van 1944-1945 in Koudum. Hij heeft veel, maar niet alles rond de noodlottige gebeurtenissen in Koudum weten te achterhalen. Een nauwkeurig en goed leesbaar verslag van dat onderzoek fungeert nu als inleiding op de drie monologen.

Tijdens de presentatie worden fragmenten uit de Friese monologen van Hettinga voorgedragen door spelers van Sult. Daarnaast licht Jan de Vries zijn onderzoek naar de gebeurtenissen toe.

De presentatie in De Klink begint om 21.00 uur. De inloop is vanaf 20.30 aansluitend op de jaarlijkse Dodenherdenking. De bijeenkomst is inclusief koffie of thee gratis toegankelijk.

Na afloop is het boek It grutte swijen te koop.

Nieuws

menu