JazzXpress met Tineke Postma in Balk

Tineke Postma en Eric Ineke Foto: Podium Gorter

Een bijzonder jazzgezelschap zondagmiddag 12 februari a.s. bij Podium Gorter Balk. Niemand minder dan jazzsaxofoniste Tineke Postma, drummer Eric Ineke en een geweldige line-up, samen de JazzXpress, brengen dan een ode aan jazzlegende Charlie Parker.

In de afgelopen jaren kruisten de Eric Ineke JazzXpress en Tineke Postma (geboren te Heerenveen) al vele malen elkaars wegen, en dat telkens tot vreugde van zowel de musici als het publiek. Het werd hoog tijd dus ook voor een gezamenlijk album. Dit jaar staat de jazzwereld stil bij de honderdste geboortedag van Charlie Parker, en zowel Ineke als Postma vonden dit een uitgelezen moment om met elkaar de studio in te gaan. Het resultaat is het album “What Kinda Bird Is This?”, ook verkrijgbaar na afloop van het concert.

Je moet de taal kennen

“Absoluut een genie”, zo omschrijft Eric Ineke de man waaraan hij op het nieuwe album van zijn JazzXpress een eerbetoon brengt. Waar een klassiek musicus niet om Bach en Beethoven heen kan, zo kan een jazzmusicus niet om Charlie Parker heen, aldus Ineke. Hij was de man die in één klap de bebop op de kaart zette. Zoals Marius Beets, bassist van de JazzXpress, stelt: “Louis Armstrong is ermee begonnen om die taal, de jazz, op de kaart te zetten. Charlie Parker heeft de taal uitgebreid en vervolmaakt.” Zonder Parker ook geen JazzXpress. “En nog steeds wordt die taal van Parker gebruikt door iedere jonge, talentvolle muzikant. Je hoeft het niet zo te spelen, maar je moet die taal wel kennen”, zo zegt hij. Als er in Nederland één iemand is die zich deze taal, op geheel eigen wijze, volgens hem heeft eigengemaakt, is het wel Tineke Postma. Ze is zowel stevig geënt in de traditie als ook “profoundly original”, aldus The Morning Star. Ze maakte de laatste jaren internationaal furore door onder meer optredens met Herbie Hancock en Wayne Shorter, en onlangs nog werd ze door Down Beat tot “Rising Star” op de altsaxofoon uitgeroepen.

De line-up van de Eric Ineke JazzXpress bestaat uit:

Tineke Postma – altsaxofoon, Sjoerd Dijkhuizen – tenorsaxofoon, Ian Cleaver – trompet, Rob van Bavel – piano, Marius Beets – contrabass en Eric Ineke – drums.

Aanvang van het concert is 15.30 uur (zaal open 15.00 uur) en kaarten à € 15,00 zijn verkrijgbaar via de website: www.podiumgorter.nl.

Nieuws

menu