KV Cannegieter uit Balk voor het eerst gastheer ‘Bring de keatser by it keatsen’ en wil bekendheid kaatsen in regio vergroten

Het nieuwe clubhuis ‘Ús Boppeslach’ van KV Cannegieter is afgelopen zaterdag tijdens een ouder-kindkaatstoernooi officieel geopend door ‘oppervrijwilliger’ Hessel Miedema. Link voorzitter René Anema. Foto Annemarie Veltman Foto: Annemarie Veltman-Visser

Kaatsvereniging KV Cannegieter uit Balk is zaterdag 18 juni voor het eerst gastheer van het toernooi ‘Bring de keatser by it keatsen’ van de federatie Snits en omstreken, die bestaat uit twaalf verenigingen, waaronder de Balkster kaatsers.

Bring de keatser by it keatsen betreft een door elkaar loten hoofdklassewedstrijd voor dames en heren, waarbij er vanaf 9.00 uur eerst jeugdkaatsen is. Vanaf 14.00 uur betreden de senioren het veld. Dat betreft alle kaatstoppers van nu inclusief PC-winnaars van de laatste jaren.

,,Met de wedstrijd willen we niet alleen het kaatsen in Balk verder op de kaart zetten, maar willen we ook de Balksters naar het kaatsveld aan de Tjalke de Boerstrjitte 8D krijgen. Zij kunnen dan ook ons afgelopen zaterdag officieel nieuw geopende clubhuis Ús Boppeslach bekijken. Dat de jeugd ’s ochtends kaatst is expres zo gepland, zodat zij ’s middags naar hun idolen kunnen kijken. Daarnaast is er een feesttent en treedt de Friestalige muzikant Sytse Haima op”, zegt voorzitter René Anema van KV Cannegieter.

De verwachting van KV Cannegieter is dat de wedstrijd, die naar verwachting vanwege een roulatiesysteem in de federatie om de ongeveer vijf jaar gaat plaatsvinden in Balk, een groots evenement wordt.

,,We hebben uit voorzorg ook alvast het korfbalveld van KV Harich gereserveerd. Om spelers en toeschouwers te vervoeren rijdt er die dag een treintje tussen beide locaties. Overigens zou de wedstrijd al in 2020 plaatsvinden vanwege ons 60-jarig bestaan in dat jaar. Maar vanwege de coronatijd kon deze toen niet doorgaan. Daarnaast hadden de hoofdklassedames in 2021 de primeur met een kaatswedstrijd in Balk, nu zijn ze dus samen met de heren te gast in Balk”, zegt Anema, in het verleden zelf een verdienstelijk kaatser. Zo won hij samen met Hendrik Tolsma en Thomas van Zuiden, die koning van de partij werd, de PC in 2012. Die wedstrijd op It Sjûkelân in Franeker is voor kaatsers de belangrijkste wedstrijd van het jaar. ,,Nu kaats ik alleen nog recreatief.”

‘Hier iets bijzonders’

Zelf komt Anema van oorsprong uit Witmarsum en groeide bij de plaatselijke kaatsvereniging Pim Mulier (Mulier zelf werd in 1865 geboren in Witmarsum en wordt gezien als een van de grondleggers van de moderne sport in Nederland, red.) op met kaatsen.

,,Voor de kleihoek is kaatsen vanzelfsprekend, voor de regio Balk waar ik in 2005 naartoe ben verhuisd is het iets bijzonders. Zelf ben ik na mijn verhuizing meteen lid geworden van KV Cannegieter en ben sinds 2014 voorzitter.”

Om het kaatsen in Balk en omstreken te laten groeien en ook te werken aan de naamsbekendheid van KV Cannegieter komt de vereniging op allerlei manieren in actie om dat te bewerkstelligen. Niet alleen via mond-tot-mondreclame, maar ook via schoolkaatsprojecten, clinics en bijvoorbeeld bedrijfsfeestjes.

Anema: ,,De vereniging telt nu ongeveer honderd leden, waarvan ongeveer veertig jeugdleden. We groeien nog steeds, maar bloeien nog niet. Daar hopen we wel op. Nu al doen onze welpen en pupillen het bijvoorbeeld goed. De jeugd van KV Cannegieter heeft al veel prijzen gewonnen bij wedstrijden op KNKB (kaatsbond) niveau. Daarnaast hopen we een keer een prijs te winnen op het Nederlands kampioenschap.”

Hessel Miedema

Bij de hoofdklassewedstrijd is ook het nieuwe clubhuis ‘Ús Boppeslach’ van KV Cannegieter te bekijken. Dat is sinds vorig jaar in gebruik, maar is afgelopen zaterdag tijdens een ouder-kindkaatstoernooi officieel geopend door ‘oppervrijwilliger’ Hessel Miedema, zoals de voorzitter de verenigingsman omschrijft.

Anema: ,,Vorig jaar nog gold de anderhalvemetermaatregel waarop is besloten de officiële opening uit te stellen van het nieuwe clubhuis, dat van begin tot uitvoering ongeveer een vijfjarenplan betrof. De fundering hebben is 2020 geplaatst en de bouw van de buitenkant in 2021. Terwijl vrijwilligers zelf de binnenkant voor hun rekening hebben genomen. Hessel Miedema was er ongeveer dag en nacht. Ik denk dat hij er wel vijftig tot zestig uur per week was. Vandaar dat we hem de eer hebben gegund het clubhuis te openen, waarvan de naam zelf door de leden is gekozen uit een aantal namen die door henzelf naar voren waren gekomen.”

#gleonopkeatsen

Nieuw bij KV Cannegieter is ook de hashtag gleonopkeatsen, die afgelopen winter als missie is ontwikkeld. Die omschrijft de vereniging zelf als: ,,KV Cannegieter is een vereniging met een passie voor de kaatssport. Samen werken wij aan een sportomgeving die plezier, gezelligheid en sportiviteit geeft. Open voor iedereen op elk niveau, waarbij wij respect en betrokkenheid belangrijk vinden. Wij willen daarbij duidelijk zichtbaar zijn in Balk en omgeving. Onze missie is dan ook: ‘Iepen foar elkenien en gleon op keatsen’.”

Anema: ,,Het mooie aan kaatsen is dat heel laagdrempelig is, waarbij iedereen op het eigen niveau kan meedoen en waarvoor niet een topconditie nodig is. Het leuke is ook dat er een hele hoop tactiek bij komt kijken, waardoor je het kaatsen heel slim kunt spelen. Wel is het zo dat je de spelregels eigenlijk alleen leert door zelf te kaatsen. Verder is KV Cannegieter een vereniging waarbij iedereen welkom is. De hashtag gleonopkeatsen verwijst daarbij naar de passie die wij uitstralen voor de kaatssport.”

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Balkster Courant of zou u graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via jitze.hooghiemstra@mediahuisnoord.nl. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 06-17 242 223.

Nieuws

Meest gelezen

menu