Kamerlid uit Woudsend houdt zijn hoofd koel

Tjeerd de Groot uit Woudsend ligt onder vuur bij de boeren. Bart Maat

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot weet de blik van nogal wat boze boeren op zich gericht. Hij vindt het vooral vervelend voor zijn boeren in Woudsend.

D66-Kamerlid Tjeerd de Groot is wel wat gewend. Zes verdachten zijn pas nog veroordeeld tot werkstraffen omdat ze hem ernstig bedreigd hebben, tijdens de eerste golf boerenprotesten in 2019.

De weken voor de zomervakantie waren spannend. Er trokken trekkers toeterend en met zwaailichten langs zijn huis in Woudsend en er hing een spandoek met nare teksten bij de ingang van het dorp.

,,Ik vind het vooral vervelend voor de omwonenden’’, zegt hij rustig. ,,We wonen daar in het oude dorp in een rijtje, er zijn buren met kinderen die last hebben van die trekkers. Ik probeer het mezelf niet te veel aan te trekken. Maar als ik hoor over de dreigende situatie voor CDA-collega Derk Boswijk, die thuis blijft voor zijn jonge kinderen, denk ik toch wel even na. Onze kinderen zijn het huis al uit, dat is toch anders.’’

Hij praat er bijna laconiek over in zijn werkkamer in de Tweede Kamer. Een soort Friese kamer, van hem en zijn collega Romke de Jong, met aan de ene wand een poster met koeien in de wei, aan de andere een enorm doek van het skûtsjesilen.

Zelf is De Groot een jaar geleden in Woudsend komen wonen met zijn vriendin, vanuit Haarlem. ,,Maar mijn ouders woonden de laatste 30 jaar van hun leven in Akkrum en ik heb elke vakantie in Friesland en op de meren in de Zuidwesthoek doorgebracht. Mijn hele familie is Fries. Ik voel me door en door verbonden.’’

Lees hier het complete interview met Tjeerd de Groot.

Nieuws

menu