Keurslagers Murk en Boukje uit Balk geven na twaalf jaar het stokje over: 'We hebben dit altijd met plezier gedaan'

Murk en Boukje FOTO: Slagerij Van Dijk
,,Ja, ik ben bezig met mijn laatste week’’, zegt Van Dijk, in een een knusse kamer achter de slagerij, terwijl Van de Beek naast hem zit. ,,In deze hoedanigheid dan.’’ Van Dijk gaat na de overname nog een jaar door en zal dan nog twee keer in de week in de slagerij te vinden zijn. Hij stopt er dus nog niet helemaal mee. ,,Baukje stopt er na deze week wel mee. Nu kan ze meer tijd aan haar hobby’s besteden. Wij hebben zes kleinkinderen dus wij maken onze tijd wel vol. Ik ben 64. We hebben onze uurtjes gemaakt, het is mooi zo.’’
Meegaan met nieuwe ontwikkelingen
Twaalf jaar geleden kwamen de twee vanuit Sloten, waar ze 25 jaar gewoond en gewerkt hebben, naar Balk met hun slagerij. Fedde, ,,toen nog zo’n klein broekie’’, volgens Van Dijk, was toen ook al werkzaam bij hen. ,,De eerste zes maanden hier waren erg spannend’’, vertelt Van Dijk over die periode. ,,In Sloten was onze winkel wat kleiner, de vorige eigenaar gaf ons de optie om te verhuizen. Hier was alles net een slagje groter, dus dat was een mooie stap vooruit voor ons. Na dat half jaar hadden we het goed onder de knie. We hadden al vrij snel klanten, want mensen kenen onze naam al.’’
Hoe kijkt Van Dijk terug op al die jaren in Balk? ,,Het is echt een hele, hele mooie tijd geweest’’, vertelt hij met een glimlach. ,,De sfeer onderling was geweldig, de klanten ook. Je moet het als ploeg met elkaar zien te flikken. Dat hebben we gedaan. En we hebben het elke dag met enorm veel plezier gedaan. Ik vind het belangrijk dat mensen dat weten.’’
De 64-jarige heeft sowieso altijd van het slagersvak genoten. De geur van vlees, het werken met allerlei materialen, de praatjes met de vaste klanten. ,,Ieder uur gebeurt er weer wat anders en ben je met verschillende dingen bezig. En als ondernemer met een winkel moet je ook meegaan in de nieuwe ontwikkelingen.’’ Heeft hij in de jaren veel zien veranderen binnen het vak? ,,Het is meer culinair geworden’’, zegt hij. ,,Er is al een hele lange tijd niet alleen maar vlees te vinden bij de slager.’’
,,De vraag naar andere producten is enorm groot geworden’’, valt Van de Beek hem bij. ,,Als je het tegenwoordig wil redden als slager moet je alle producten aanbieden. Ook hapjes voor bij de borrel.’’
Nieuw jasje
Maandag 30 januari vindt de overname officieel plaats. De slagerij gaat dan een weekje dicht waarna de winkel in een nieuw jasje wordt gestoken. Woensdag 8 februari is de winkel dan weer open. Wat gaat er allemaal veranderen? ,,Er komt nieuw, duurzaam pakpapier voor maaltijden’’, somt Van de Beek. ,,Deze verpakking is 95% biologisch afbreekbaar en kan na afspoelen gewoon in de papier container. Ook komt er tegen de lange wand een nieuw zelfbedieningsmeubel waar klanten hun producten alvast kunnen pakken. In dit meubel komen de snacks en vele worst soorten.’’
,,Er komt de achtste niet per se een grote happening’’, gaat Van de Beek verder. ,,Ik ben niet zo van de ballonnen, of iets dergelijks. Maar er komen wel wat openingsacties met prijsknallers.’’ Daarnaast komt er in februari een nieuwe dynamiek in de winkel, wanneer Van Dijk een stapje terug heeft gedaan. ,,Nou ja, voor ons gevoel verandert er eigenlijk niet zo veel, hoor’’, zegt Van de Beek. ,,Maar ik vind het wel prettig dat Murk nog even blijft. Ik begin liever met hem aan mijn nieuwe taak dan zonder hem. Maar we kunnen de boel ook altijd bespreken op de golfbaan, dat is een gedeelde hobby. Niet alles op het werk.’’
Een jaar geleden besloten Van Dijk dat het tijd was voor de overname. Hij laat de zaak met een gerust hart achter bij Van de Beek. ,,De formule die we gebruiken werkt, dus dat houden we zo’’, zegt laatstgenoemde. Van Dijk blijft dus nog aan, maar is sowieso niet bang voor een zwart gat. ,,Ik heb genoeg te doen, dat komt helemaal goed.’’