Kobus Eppinga grootste verzamelaar voor rommelmarkt Melodia Wijckel: ‘Een dorp dat een fanfare heeft mag daar terecht trots op zijn’

De 86-jarige Kobus Eppinga verzamelt niet alleen het hele jaar door spullen voor de rommelmarkt van Melodia Wijckel, maar verkoopt die ook voor de fanfare waar hij al zestig jaar als bariton spelend lid van is. EIGEN FOTO

Voor het eerst sinds 2019 houdt de fanfare Melodia uit Wijckel zaterdag 10 september weer een rommelmarkt, die sinds veertig jaar een begrip is in het dorp. Traditiegetrouw is ook de 86-jarige Kobus Eppinga weer van de partij. Hij verzamelt niet alleen het hele jaar door spullen voor de rommelmarkt, maar verkoopt die ook voor de fanfare waar hij al zestig jaar als bariton spelend lid van is.

Nadat Eppinga ruim twintig jaar geleden stopte als kleine boer, kwam er bij hem ruimte vrij. ,,Mensen vroegen toen of ze spullen bij mij konden worden gestald vanwege de rommelmarkt van Melodia. Dat mocht van mij wel. Sindsdien kunnen het hele jaar door behalve op zondag spullen bij mij worden gebracht. Ook heb ik zelf wel huizen leeggehaald als mensen daar om vroegen, dan reed ik ernaartoe met een kar achter de auto. De spullen zelf zijn voor wie dat wil zoals bijvoorbeeld studenten die op kamers gaan, het hele jaar door ook te koop. Het is geen zelfverrijking, want de hele opbrengst is voor Melodia, voor wie de verkoop een mooi extraatje is.”

Zelf is Eppinga ook nog altijd actief lid van de fanfare uit Wijckel. Elke dinsdagavond is hij ijs en weder dienende steevast van de partij als er geoefend wordt. ,,Het is echt een avondje uit, het is gezellig, je ziet je vrienden en maakt samen muziek. Wel is het zo dat ik vanwege mijn leeftijd niet meer een heel groot stuk speel.”

‘Mooi bij het kerstspul’

Als de rommelmarkt die van 9.00 tot 13.30 uur plaatsvindt aan de Vinkebuorren 1 in Wijckel en die gratis toegang kent een feit is, is Eppinga te vinden bij ‘het kerstspul’, zoals hij het zelf omschrijft. ,,Laat mij maar mooi een beetje bij het rommelspul zoals kerstspullen zitten. Dat verkoopt niet alleen het hele jaar door, maar ik vind het vooral ook erg leuk om rustig een praatje te kunnen maken en uiteraard zoveel mogelijk te verkopen voor Melodia. Want de fanfare is heel belangrijk voor Wijckel. En ik ben van mening dat een dorp ook echt trots mag zijn op een fanfare, die een belangrijk bindmiddel is.”

Ontstaansgeschiedenis

De rommelmarkt ontstond ruim veertig jaar geleden in Wijckel als extra bron van inkomsten voor de fanfare. Oude spullen werden aanvankelijk een week van tevoren ingezameld in Wijckel en omgeving en uitgestald in het voormalige Ki-station in het dorp. Vervolgens werden de ingebrachte spullen verkocht en was er ook een draaiend rad, waarbij gesponsorde prijzen, te winnen waren om zo de opbrengst te vergroten voor de fanfare.

Vandaag de dag is de rommelmarkt mede door de ingezamelde spullen die Eppinga verzamelt in zijn schuur en die ook te koop zijn bij de rommelmarkt uitgegroeid tot een van de grootste in de omgeving.

Ieder jaar zorgt de rommelmarkt voor een flinke financiële impuls voor de fanfare. Meestal ligt de dagopbrengst tussen de 3000 en 3500 euro, naast wat Eppinga aan huis verkoopt. De vereniging gebruikt deze opbrengst voor aanschaf nieuwe instrumenten en de verdere exploitatie kosten van de fanfare.

Nu de rommelmarkt voor het eerst sinds de coronatijd weer kan doorgaan, pakt Melodia groots uit. Het inzamelen van spullen zelf is de afgelopen twee jaar wel doorgegaan bij Eppinga. Die spullen en ook spullen die bij andere mensen de afgelopen jaren zijn blijven liggen zijn te koop op 10 september.

Zelf een interviewtip?

Heeft u zelf een (interview)tip voor de Balkster Courant of zou u graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via jitze.hooghiemstra@mediahuisnoord.nl. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 06-17 242 223.

Nieuws

menu