Koninklijke Tichelaar houdt open atelier rondom 450-jarig bestaan

Bezoekers worden meegenomen in de rijke historie van de Friese aardewerkfabriek en krijgen een inkijkje in een bijzonder onderzoeksproject. Foto Jessie Jansen

De oude Tichelaarfabriek is van 13 augustus tot eind september het toneel van Open Atelier Makkum, ter gelegenheid van het 450-jarig jubileum van Koninklijke Tichelaar. Bezoekers worden meegenomen in de rijke historie van de Friese aardewerkfabriek en krijgen een inkijkje in een bijzonder onderzoeksproject.

De fabriek huisvest in deze periode namelijk drie artists in residence die de mogelijkheden verkennen van het verwerken van reststoffen in keramiek. De voormalige locatie van de aardewerkfabriek aan de Turfmarkt 65 in Makkum, wordt ingericht als een toegankelijke werkplaats waar bezoekers 450 jaar ambacht en innovatie kunnen zien, voelen en ruiken.

Oudste keramiekbedrijf

Koninklijke Tichelaar, het oudste keramiekbedrijf in Nederland, bestaat dit jaar 450 jaar. Eeuwenlang vonden producten uit Makkum, gemaakt van Friese klei uit de omgeving, hun weg over de hele wereld. Ook vandaag de dag is dat nog het geval.

Architecten en ontwerpers uit de hele wereld weten het bedrijf te vinden vanwege de uitzonderlijke kennis over grondstoffen en ervaring met productietechnieken en glazuurrecepten die zij door de eeuwen opbouwde. In het kader van het jubileumjaar opent de aardewerkfabriek, in samenwerking met Stichting Frysk Tichelwurk, de deuren voor een uitzonderlijk inkijkje in deze rijke geschiedenis tijdens het Open Atelier Makkum.

Zelf een tip?

Heeft u zelf een leuke (interview)tip voor de Balkster Courant of zou u graag een onderwerp belicht willen zien worden? Dan kunt u contact met ons opnemen via jitze.hooghiemstra@mediahuisnoord.nl. Telefonisch zijn wij bereikbaar via 06-17 242 223.

Nieuws

menu