Laura Williams uit Oudemirdum maakt kans om Miss Teen of Friesland te worden. ‘Ik vind zelfliefde erg belangrijk’

Laura Williams tijdens een fotoshoot FOTO: Hedi Stoelwinder

Leren lopen op hoge hakken, poseren voor professionele fotografen en jezelf presenteren in allerlei verschillende outfits. „Het is zo’n mooi proces om mee te mogen maken. Vooral de fotoshoots vind ik erg leuk om te doen.” Laura Williams (16) uit Oudemirdum mag zichzelf één van de 21 finalisten van Miss Teen of Friesland 2023 noemen.

Hoe Laura dan in de finale van Miss Beauty of Friesland terechtkomt? „Veel meiden die meedoen worden gescout, maar je kunt jezelf ook opgeven voor het castingproces. Dat is wat ik heb gedaan.” Bij de casting zag ze geen bekende gezichten. Althans, dat dacht ze. „Ik kreeg ineens een berichtje van mijn buurvrouw, Klaske Smid. Zij doet ook mee en is in de race om Miss Beauty of Friesland te worden. Het is echt super toevallig en ontzettend leuk dat wij tegelijkertijd meedoen en allebei in de finale staan.” Ze is blij dat zij allebei de kans krijgen om het hele traject te doorlopen. „Er komt namelijk veel meer bij een missverkiezing kijken dan je denkt.”

Het draait volgens de zestienjarige niet alleen om schoonheid. „Het gaat om zoveel meer dan alleen het uiterlijk. Mensen noemen het wel eens een vleeskeuring, maar zo zie ik het niet. Natuurlijk zijn make-up, outfits en uitstraling belangrijk, maar ook naar inzet en persoonlijkheid wordt gekeken. Achter de schermen en bij de voorbereidingen wordt ook aandacht besteed aan dingen die je tijdens de finale niet direct terugziet.”

Zelfliefde

Laura is een miss met een missie. „Elke finalist kiest een onderwerp uit en maakt hier een advocacy van. Dit is een korte video waarin het belang van dit onderwerp aangestipt wordt. Deze video wordt tijdens de finale getoond.” Laura heeft gekozen voor zelfliefde. „Ik vind zelfliefde heel belangrijk. We zijn bijna allemaal actief op sociale media en zien daar beelden voorbijkomen die van invloed kunnen zijn op de manier waarop we naar onszelf kijken. Je vergelijkt je eigen uiterlijk al snel met het uiterlijk van een ander.” Ze spreekt uit ervaring. „In de eerste klas was ik erg onzeker, ik vergeleek mezelf constant met anderen. Dat doe ik nu niet meer, want het is nergens voor nodig. Je bent mooi zoals je bent. Dat is iets wat ik anderen ook wil meegeven.”

Ze vond een manier om haar zelfliefde te ontwikkelen. „Ik keek elke ochtend in de spiegel en zei dan tegen mezelf dat ik mooi was zoals ik was. Ook plakte ik een briefje op de deur, hier stonden allerlei dingen op die ik mooi en leuk vond aan mezelf. Dit las ik elke dag.” Ze heeft het briefje nog steeds, al hangt het niet meer op haar deur. „Ik las het laatst nog eens en zag toen staan dat ik had opgeschreven dat ik over een paar jaar waarschijnlijk anders naar mezelf zou kijken. Het is heel mooi dat dit inderdaad zo is.” Haar boodschap: „Als je het wil bereiken, lukt het. Blijf in jezelf geloven.”

‘Het voelt niet als een competitie’

Iedere zondag volgen de finalisten workshops. „We bereiden ons voor op de finale door te oefenen met lopen, poseren en dansen en door fotoshoots te doen. Ik merk vooral verbetering bij het lopen op hakken. Dit was in het begin even wennen, want ik draag dat soort schoenen eigenlijk nooit.” Ze geniet van de activiteiten. „De workshops doe je echt samen, als groep. Er is geen onderlinge strijd, het voelt niet als een competitie. Ik heb regelmatig contact met de meiden en ik heb in de afgelopen weken ook nieuwe vriendinnen gemaakt.”

Alle meiden die kans maken om Miss Teen of Friesland 2023 te worden zetten zich in voor de LINDA.Foundation. „Wij steunen gezinnen die het financieel gezien niet breed hebben. Eén op de negen kinderen in Nederland groeit op in armoede. Van het geld dat ik ophaal met mijn acties en de donaties die ik op mijn pagina ontvang, worden cadeaubonnen voor kledingwinkels of speelgoedwinkels gekocht.” Laura doet haar best om zoveel mogelijk geld in te zamelen. „Op Valentijnsdag heb ik rozen verkocht op school. Met deze actie heb ik 130 euro opgehaald.”

Al wordt Laura niet alleen beoordeeld op haar finaleprestatie en de inzet voor LINDA.foundation. Ook de stemmen zijn bepalend. „In de finale wordt bekendgemaakt hoeveel stemmen ik via sms-voting heb ontvangen. Door een sms met de tekst ‘Poll Friesland Laura’ naar 3010 te sturen, kan iedereen die dat wil mij helpen om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen. Dit kost wel 1,10 euro per bericht.” Stemmen kan tot en met 9 maart.

De finale vindt vrijdag 10 maart plaats in Theater Sneek. „Ik kijk er heel erg naar uit, maar ik vind het ook spannend. De volgorde waarin we het podium opkomen staat vast. Ik ben nummer één, dus ik sta bij alle rondes vooraan of ik ben de eerste die zichzelf presenteert.” Ondanks de zenuwen heeft ze vertrouwen in zichzelf. „Mijn familieleden komen me aanmoedigen, dat vind ik heel fijn. Ik heb ook een galajurk uitgezocht waar ik heel blij mee ben. Als ik die jurk aan heb voel ik me net een prinses.” Toch is ze voornamelijk nieuwsgierig naar de uitslagen. „Ik ben vooral benieuwd wie van ons Miss Teen of Friesland wordt, ik gun alle meiden de winst.”

Nieuws

menu